Lifestyle

Hartverwarmende winteruitjes

Vertel / 7 x doen deze winter Gepubliceerd op 20 december 2019 Ook in de winter is er genoeg te doen, te zien en te beleven. De redactie van Vertel… zet de 7 leukste activiteiten voor deze winter speciaal voor jou op een rij.
1. De IJzersterkste

Schaatsen zit Nederlanders in het DNA. Zodra het vriest, heeft iedereen het over de Elfstedentocht. Als onze schaatshelden aantreden, zitten we massaal voor de buis. Schaatskampioenen Marianne Timmer en Rintje Ritsma stomen dit najaar twaalf bekende deelnemers (onder wie Jan Smit, Renée Fokker en Enzo Knol) klaar voor een ijskoude strijd in het nieuwe AVROTROS-programma De IJzersterkste. Van de ploegenachtervolging tot het koningsnummer, de 1500 meter.

Tot en met 4 januari te zien bij AVROTROS op zaterdag om 20.30 uur op NPO 1 of kijk terug via uitzendinggemist.nl.

2. Lachen en huilen in de bios

Drie halfzussen – met verschillende vaders – worden bij elkaar geroepen door hun ernstig zieke moeder. Zij wil uit het leven stappen, maar wie gaat er dan zorgen voor de autistische broer Jan? Linda de Mol schakelde het team van Gooische Vrouwen weer in om de komische dramafilm April, May en June te maken. Met naast Linda hoofdrollen voor Elise Schaap en Tjitske Reidinga.

April, May en June draait vanaf donderdag 19 december 2019 in de bioscoop

3. De leukste pannenkoekhuizen

Eten in een pannenkoekenhuis? Ja, gezellig! Dit zijn echte aanraders:

* De Pannekoeken Molen in Gulpen biedt keuze uit maar liefst zestig verschillende soorten pannenkoeken. En allemaal bereid met eigen ambachtelijk gemalen molenmeel.

* Trek in een gezonde pannenkoek? De menukaart van Madam Pancake in Amsterdam staat er vol mee. Het spektakelstuk: de matchapannenkoek naar het gelijknamige Japanse superfood.

* De Heikamp in Ruurlo werd vorig jaar uitgeroepen tot beste pannenkoekenbakker van ons land.

4. Winterpaleis Het Loo

Een culinair en verrassend winteruitje: Winterpaleis Het Loo op de Aanspanplaats van het Stallenplein. Je doet er volop inspiratie op voor de feestelijk gedekte kersttafel. Want hoe vouw je servetten en hoe hoort het eigenlijk qua tafeldekken-etiquette? Verder zijn er workshops en demonstraties, je kunt er schaatsen (schaatsen zijn gratis te leen) en nog veel meer. Kinderen zijn van harte welkom in het Kinderatelier om lekker te knutselen. Het meeste is overdekt maar niet geheel verwarmd. Trek dus warme kleren aan.

5. Heel Hattem bakt

In het mooie vestingstadje Hattem staat het grootste Bakkerijmuseum van Nederland. Drie prachtige monumenten laten de rijke geschiedenis zien van brood en banket. Neem een kijkje in de 150 jaar oude bakkerij van het museum en zie hoe het dagelijks leven van de bakker er vroeger uitzag. In de shop met een winkelinterieur uit 1900 kun je heerlijkheden uit eigen bakkerij en thuisbakproducten kopen. Baksels proeven kan natuurlijk ook, in de historische gelagkamer met een lekker kopje koffie of thee erbij. Tijdens de kerstvakantie zijn er extra veel leuke dingen voor kinderen te doen.

6. Slapen onder de sterren

Wil je met het prachtige landschap van Noordoost-Twente als decor genieten van een overweldigende sterrenhemel? Dat kan in de unieke sterrenkubussen op Erfgoed Bossem. Hier krijgt het ‘logeren bij de boer’ een hele nieuwe dimensie. In deze vierkante, houten huisjes met gedurfd design en doordachte functionaliteit ervaar je de magie van de sterrenhemel alsof je in de open lucht slaapt. Maak gebruik van het Vuur & Vlam seizoensarrangement en krijg leuke extra’s zoals je eigen vuurkorf om onvervalst een fikkie te stoken en een heerlijke winterse versnapering.

7. Winterse wandelingen

Niets wisselvalliger dan een Hollandse winter. Maar of het nu gaat vriezen of dooien: het is altijd wandelweer. De boswachters van Staatsbosbeheer selecteerden een aantal prachtige wandelroutes waar je het zeker weten warm van krijgt. De wandelroutes variëren van het Friese Terschelling tot het Zeeuwse Westenschouwen en van het Overijsselse Salland tot de Schoorlse Duinen in Noord-Holland.