Lifestyle

“Winnen door te werken aan zelfrespect en zelfvertrouwen”

Vertel / “Sporten verbetert de kwaliteit van leven” Gepubliceerd op 04 januari 2019 Sportjournalist Toine van Peperstraten is ambassadeur van Special Olympics. Hij hoopt mensen met een verstandelijke beperking meer aan het sporten te krijgen. In zijn blog vertelt hij waarom sporten juist voor deze groep zo belangrijk is.
Mijn leven draait bijna volledig om sport. Als sportpresentator volg ik het sportnieuws natuurlijk op de voet. Na al die jaren mag ik mezelf inmiddels best een kenner noemen. Mijn eigen sportiviteit houdt op bij wekelijks naar de sportschool gaan. Daarnaast sta ik een paar keer per jaar als graag op een snowboard. Ook heb ik drie keer de marathon van New York gelopen. Een prestatie waar ik nog altijd trots op ben!
Sporten is niet voor iedereen vanzelfsprekend
Het moge duidelijk zijn: sporten betekent veel voor me. Maar dat is helaas niet voor iedereen zo. Als ambassadeur van Special Olympics zet ik me in om mensen met een verstandelijke beperking ook aan het sporten te krijgen. Dat klinkt misschien eenvoudig. Maar de sportclubs waar ze terechtkunnen, zijn vaak ver weg. Als iemand met een beperking wil voetballen, moet diegene soms wel een half uur of meer reizen om daar te komen. Bovendien is extra begeleiding en speciale apparatuur nodig om sporten voor mensen met een beperking mogelijk te maken. Dat kost vaak veel (extra) geld. Kortom: voor mensen met een verstandelijke beperking is sport helaas niet zo vanzelfsprekend. En dat terwijl vaststaat dat bewegen zo veel positiefs brengt. Zo verbetert voldoende sporten de kwaliteit van leven. Hoe mooi is dat?
Winnen doe je door te sporten
Trouwens: verwar de Special Olympics niet met de Para­lympics. Daar doen topsporters met een lichamelijke beperking aan mee. Echte professionals zoals Esther Vergeer, Jiske Griffioen en Bibian Mentel. Bij de Special Olympics gaat het om breedte­ sport. Waarbij het draait om meedoen. En ‘winnen’ door te sporten en zo je zelfrespect en zelfvertrouwen een flinke boost geven. Dat gun je toch iedereen?
Special Olympics is dé sportorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij geven sporters een podium om op te stralen! Klik hier voor meer informatie.