Lifestyle

7 x stoere stomadragers op het strand

Vertel / Met je stoma naar het strand? Yes you can! Gepubliceerd op 30 maart 2018 Met een stoma in zwembroek of bikini deze zomer? Waarom niet? Deze zeven stoere stomadragers durven het aan. Ze vertellen openhartig over hun ervaringen én hebben handige tips!
“Ik ben trots op mijn lichaam”
Kelly (21): “Ik heb littekens, een stoma en een centrale lijn. Toch ben ik trots op mij lichaam zoals –ie is. Voor mij een reden om gewoon in bikini naar het strand te gaan. Mijn tip is om voor een tankini te gaan. Deze bedekken meestal je stoma, maar je hebt wel een mooie open rug.”
“Draag iets waar je je prettig bij voelt!”
Esther (32): “Ik wil graag een positief beeld geven over stoma’s. En anderen inspireren om naar het strand te gaan in hun badkleding. Draag iets waar je je prettig bij voelt. Verstop je niet vanwege een zakje op je buik!”
“Dit is echt een overwinning!”
Daniëlle (47): “Je kan heel goed zwemmen en naar het strand met een stoma. Daar ben ik het levende bewijs van! Vind je het niet prettig dat anderen je zakje zien? Vraag dan naar badkleding die je stoma bedekt.”
“Ik schaam me niet voor mijn buik”
Elza (37): “Ik voel me mens! En schaam me niet voor mijn buik. Graag ben ik een voorbeeld voor anderen. Probeer ook eens gewone winkels als je op zoek bent naar geschikte zwemkleding. Of wees creatief: kies bijvoorbeeld een sjaal als pareo.”
“Leef je leven!”
Amber (24): “Waarom ik hier op de foto sta? Voor meer zelfvertrouwen. Maar ook om mensen te laten zien dat je ook gewoon met een stoma kunt zonnen en zwemmen. Wees trots op je lichaam. En ook: leef je leven alsof het de laatste dag is. Geniet van de dingen die jou gelukkig maken!”
“Laat je niet gek maken!”
Jordy (27): “Ik heb een stoma en een PEGJ-sonde, mijn darmen liggen grotendeels stil. Maar daar laat ik me niet door beperken. Als ik iets wil, dan doe ik het gewoon! Of het nu gaat om naar het strand gaan of meedoen aan deze fotoshoot. Aan anderen zou ik willen zeggen: laat je niet gek maken door wat mensen over je zeggen. Maar geniet van de dag. Je weet nooit hoe de toekomst eruit komt te zien!”
“Stoma’s zijn niet vies!”
Glennis (31): “Stoma’s zijn niet vies! Dat is de reden dat ik gewoon met mijn stoma naar het strand ga. Mijn advies aan anderen? Ga niet staren als je ziet dat iemand wat heeft. Maar vraag gewoon wat degene heeft.”
Bekijk hier de video van de bikinishoot.

Je stoma toch liever iets meer verbergen als je naar het strand gaat? Wilma vertelt je hier hoe je dat kunt doen.