Vertel / Dagje ‘Dordt’ met Dick Gepubliceerd op 10 juli 2018 Wat zijn jouw favoriete spots in je lievelingsstad? En welke plekken zijn extra fijn omdat er rekening gehouden wordt met je beperking? Coördinator bij Gilde Stadswandelingen Dick Smeulers (83) verklapt zijn favoriete plekken.
1. Maak een stadswandeling
“Ik ben dol op wandelen en historie en vertel graag over mijn mooie stad. Dordrecht is de oudste stad van Holland en heeft ruim duizend monumenten en nog twee oude stadspoorten. Eigenlijk kom je op elke hoek van de straat wel iets bijzonders tegen.”

http://stadswandeling-dordrecht.nl/

2. Rondvaart door de grachten
“Wist je dat Dordrecht eigenlijk een eiland is? De stad is omringd door meerdere rivieren. Tijdens een rondvaart door de grachten ontdek je de mooiste plekjes. Je vaart bijvoorbeeld onder het stadhuis en een plein door. Zo zie je Dordt op z’n best!”

http://www.centrumdordrecht.nl/locaties/rondvaarten/

3. Eindeloos shoppen in de langste winkelstraat van Nederland
“De Voorstraat is de langste winkelstraat van Nederland. Hij is maar liefst twee kilometer lang. Je kunt hier goed winkelen. Van bekende kledingmerken en juweliers tot koffiezaakjes, antiek en curiosa. Grappig weetje: eigenlijk is deze straat een dijk! En beschermt Dordrecht zo tegen extreem hoogwater.”
4. Gezellige terrassen bij het drierivierenpunt
“Op de kade bij Groothoofd heb je een prachtig uitzicht op het drierivierenpunt. Hier vind je gezellige terrassen waar je heerlijk in de zon zit en kijkt naar de passerende schepen. Andere mooie terrassen vind je op het Scheffersplein en Blauwpoortsplein. Op die laatste heb je uitzicht op de Grote Kerk.”
5. Historische plek: het Augustijnenklooster
“Dit klooster is een mooie plek om tot rust te komen. Daarnaast barst het van de rijke historie. Hier kwam in 1572 de revolutie tegen Spanje op gang en de basis gelegd voor een zelfstandig Nederland. In het bijbehorende museum Hof van Nederland leer je alles over het ontstaan van de Republiek der Nederlanden.”

Het Augustijnenklooster is te vinden op Voorstraat 216. 

http://rijksmonumenten.nl/monumenten/augustijnenklooster/dordrecht/

6. Groen doen in Stadspark Merwestein of Nationaal park de Biesbosch
“Stadspark Merwestein is een eindje lopen vanaf het historisch centrum. Je vindt er grasvelden, fonteintjes, speelvelden en een dierenweide. Ook leuk om te doen: een bezoekje aan Nationaal park de Biesbosch. Huur een bootje of ga lekker fietsen.”

Biesboschcentrum Dordrecht is te vinden op Baanhoekweg 33.
7. Grote publiekstrekker: de Grote Kerk
“De Grote Kerk blijft indrukwekkend, vind ik. Met mooie kapellen, koorbanken, glas-in-lood en twee orgels. Het is een kruisbasiliek in Brabants-gotische stijl met een onvoltooide, scheve toren.”

De Grote Kerk is te vinden op Lange Geldersekade 2. 
8. Bijzonder restaurant: Den Witten Haen
“Met onze stadsgidsen gaan we graag naar Den Witten Haen. Het is een vroegere brouwerij waar ze nu heerlijke broodjes en goede koffie serveren. Er werkt personeel met een lichte handicap. Voor het diner kom ik graag in Dordts Genoegen.”

Deze restaurants zijn te vinden op Groenmarkt 19B en Voorstraat 256. 

www.denwittenhaen.nl
http://dordtsgenoegen.nl
9. Openbare toiletten in de fietsenstallingen
“Helaas zijn er in Dordrecht weinig goede openbare toiletten. Een probleem dat al vaker bij de gemeente is aangekaart. Zelf verwijs ik mensen vaak naar de bibliotheek op de Groenmarkt. Maar er zijn ook toiletten in de twee gratis fietsenstallingen op de Raamstraat en Kolfstraat in de binnenstad.”
10. Het grootste stoomevent van Europa: Dordt in Stoom
“Dit grote en internationaal evenement vindt eens in de twee jaar plaats. Je kunt je hier vergapen aan de stoomgedreven schepen, locomotieven, auto’s, tractoren en treinen. Ook erg leuk is een rondvaart in een stoomboot en de vele tentoonstellingen.”

https://dordtinstoom.nl