Lifestyle

“Niemand neemt mij mijn droom af”

Vertel / “Ik heb bewezen dat je van je ‘zwakte’ ook je kracht kunt maken”. Actrice Izaira Kersten (49) blogt over haar leven met diabetes type 1. Gepubliceerd op 17 april 2018 Izaira Kersten (49) is actrice, theatermaakster en moeder van twee dochters. Sinds haar 26ste heeft ze diabetes type 1. Hoe is dat voor haar? Je leest het in haar blog.

Het was in de zesde klas van de lagere school. Ik kreeg ’m niet, die felbegeerde hoofdrol voor de eindmusical. Wat een teleurstelling! Hoezo niet? Meester moest zich vergist hebben. Ik had toch verteld dat ik naar de toneelschool zou gaan? Actrice wilde worden? Huilend liep ik naar huis. Onderweg boog ik over de leuning van een brug en zag in het water mijn betraande gezicht. Wat een Hollywoodscène, dacht ik. ‘And the Oscar goes to… Izaira Kersten!’

De aanhouder wint
Wacht maar! Later als ik beroemd ben, krijgt meester en iedereen die ooit aan mij als actrice heeft getwijfeld, hier spijt van. Niemand neemt mij m’n droom af. En dus ging ik ervoor. Ik had mijn zinnen gezet op de toneelschool Amsterdam. Na de laatste auditieronde wachtte ik op de brief met het verlossende woord. Zenuwslopend. Toen eindelijk de envelop op de deurmat lag: afgewezen. Waarom? Maar ook nu liet ik me niet van de wijs brengen. Het jaar daarop werd ik aangenomen op de toneelschool Utrecht. Eindelijk ging ik doen waar ik al zo lang naar verlangde. Toneelspelen, theater maken, verhalen vertellen. Ik was een grote spons die alles opzoog. Over Shakespeare, klassieke tragedies en modern theater. Geweldig!

“Ik heb bewezen dat je van je ‘zwakte’ ook je kracht kunt maken”

Duizelingwekkende diagnose: diabetes
In het laatste jaar van de opleiding ging het opeens niet goed met mij. Ik viel af zonder reden, was vaak moe, had de hele tijd dorst en moest vaak naar het toilet. Wat was er mis? Een bezoek aan de huisarts zette mijn wereld op zijn kop: diabetes type 1. Van de ene op de andere dag had ik iets wat nooit meer zou overgaan. Waarom ik? Is dit weer een tegenslag op weg naar mijn droom actrice te worden?
Van zwakte een kracht maken
Zover heb ik het niet laten komen. Dat je van je zwakte – als je diabetes al zo zou willen noemen – ook je kracht kunt maken, heb ik inmiddels ondervonden. De knop ging om en ik ben mijn passie én diabetes gaan combineren: ik heb er mijn werk van gemaakt. Nu reis ik door het hele land met voorstellingen, workshops en acts over de emotionele kant van het hebben van diabetes. Daar haal ik zoveel plezier, voldoening en inspiratie uit! En dat heb nooit kunnen voorzien…Oké, ik heb niet die Oscar op mijn schouw staan, maar ik ben wel op weg om een BD’er te worden. Een Bekende Diabeet!
Meer lezen over Izaira en haar werk over diabetes? Check dan haar website Suikerwerken.com.