Lifestyle

“Power to the smooties: kies voor een drinkontbijt”

Tip 1. Zie het aankomen niet als iets tijdelijks: verander je leefstijl
“Als je aan de slag gaat met je ondergewicht is het belangrijk je te beseffen dat het gaat om een permanente verandering. Je meet jezelf een nieuwe leefstijl aan, dat is niet iets voor eventjes. Er is wat mij betreft ook geen speciaal ‘aankomdieet’. Dat kan ook niet, anders is het ook niet blijvend. En val je voor je het weet weer af.”
Tip 2. Neem de tijd en breng structuur aan in je voedingspatroon
“Goed om te beseffen: zo snel mogelijk die kilo’s eraan krijgen, daar gaat het niet om. Maar juist dat je dat op een gezonde wijze doet. Dat betekent onder meer: structuur aanbrengen in wat je eet. Door drie maaltijden en twee tussendoortjes te hanteren bijvoorbeeld. Na een poosje zal je merken dat dit zoden aan de dijk zet. Gun het ook vooral de tijd. Ik heb er zelf twee maanden over gedaan om tien kilo aan te komen. Maar iedereen is natuurlijk anders. En het is geen wedstrijd.”
Tip 3. Begin klein en bouw het op
“De kunst is om klein te beginnen. Als je wilt leren lezen, begin je ook niet gelijk met het hele boek, toch? Zo zie ik het ook met aankomen. Eet je normaal gesproken twee bammetjes per dag? Probeer dan eens of het lukt om er drie of vier dag te nemen. En vanuit daar kun je het opbouwen, proberen of het lukt om meer boterhammen te eten. Kies wel voor de volkoren- of meergranen variant. In wit brood zitten nauwelijks voedingsstoffen.”

“Vergeet de vette ongezonde happen en richt je meer op producten met goede bouwstoffen”

Tip 4. Geen burgers bunkeren
“Vaak wordt gedacht dat je met ondergewicht als een gek hamburgers, patat en andere vette dingen moet gaan eten. Maar dat is juist het laatste wat je moet doen! Junkfood bevat weinig nuttige voedingswaarden. En bovendien word je daar weer ‘skinny fat’ van, dun met een buikje. Vergeet dus de vette, ongezonde happen. En richt je meer op producten met goede bouwstoffen en veel vezels, zoals groenten, noten en volkoren rijst en pasta.”
Tip 5. Power to the smoothies: neem een drinkbaar ontbijt
“Krijg je ’s ochtends niks door je keel? Een smoothie biedt uitkomst. Het drinkt supermakkelijk weg en je krijgt direct heel veel goede bouwstoffen binnen. Meng bijvoorbeeld 400 ml volle melk met een banaan, een avocado, drie dadels en een handje walnoten. Een gezond ontbijt vol vezels, goede vetten én telt maar liefst 700 kilocalorieën. Of kies voor Brinta of een ander drinkbaar granenontbijt.”
Tip 6. Ga (meer) sporten en bewegen
“Mensen denken vaak dat sporten en meer bewegen gelijk staat aan afvallen. Niet waar! Het is juist ook een goede manier om spieren te kweken en dus aan te komen. Bovendien krijg je meer honger als je actief bent. Dus zeker voor de mensen die normaal gesproken weinig eetlust hebben, is meer bewegen heel goed.”

“Werk aan een positiever zelfbeeld. Je mag er zijn, hoeveel kilo je ook weegt”

Tip 7. Verander je manier van denken: wees lief voor jezelf
Last but not least: vergeet niet je mindset aan te passen. En werk aan een positiever zelfbeeld, creëer meer zelfliefde. Je kunt anders gaan eten en kilo’s proberen aan te komen wat je wilt. Maar als je niet gaat werken aan je manier van denken, wordt het lastig. Ik heb gemerkt dat als je ondergewicht heb, je vaak heel lelijk over jezelf denkt. Continu tegen jezelf zegt dat je niet goed genoeg bent, simpelweg omdat je (te) dun bent. Dat slaat nergens op! En hoeft echt niet. Wees lief voor jezelf en onthoud: je mag er zijn. Hoeveel kilo je ook weegt.”
Meer weten over verantwoord aankomen? Of op zoek naar recepten? Kijk dan op de website en online community van ‘Get Fat With Me’.