Lifestyle

“Durf voor jezelf op te komen”

Vertel / Incontinent? 5 x tips van ervaringsdeskundige Huub Gepubliceerd op 07 maart 2019 Na een prostaat- en blaasoperatie werd Huub Pols (73) incontinent. Het betekende het begin van de zoektocht naar het juiste incontinentiemateriaal. Hij deelt graag zijn verhaal en bovenal zijn tips!
Huub: “Ruim zeven jaar geleden ben ik aan mijn prostaat geopereerd en bestraald. Daarna werd ik urine-incontinent. Sinds dat moment droeg ik incontinentiemateriaal in mijn onderbroek. Dat ik niet meer goed kon plassen, kwam door blaasstenen die in de weg zaten. Toen ben ik gaan katheteriseren. Maar ik had steeds ondraaglijk veel pijn. Vervolgens ben ik twee keer toe aan mijn blaasstenen geopereerd. Maar daarna werd de incontinentie alleen maar erger. En dus moest ik op zoek naar ander geschikt incontinentiemateriaal. Dat werd uiteindelijk een condoomkatheter. Dat ging alleen niet zonder slag of stoot.”
Tip 1: wees mondig en kom voor jezelf op
“Het is een lange zoektocht geweest om het juiste hulpmiddel te vinden voor mijn incontinentie. Aan de hulp van de verpleegkundigen in het ziekenhuis had ik niet veel. Ze waren altijd druk en konden moeilijk tijd voor me vrij maken. Mijn tip: wees mondig! Durf voor jezelf op te komen als je denkt dat je juiste incontinentiemateriaal nog niet hebt gevonden.”
Tip 2: zoek online naar informatie en vraag advies bij zorginstanties
“Mijn advies als het ziekenhuis waar je bent behandeld je niet goed genoeg helpt? Doe het zelf! Ik besloot advies te vragen aan andere ziekenhuizen. Ook heb ik veel informatie zelf online opgezocht. Past het incontinentiemateriaal of de katheters niet bij je? Ga dan zelf op zoek naar beter materiaal. Zoek op internet of vraag advies bij andere zorginstanties.

“Het was een lange zoektocht, maar de kwaliteit van mijn leven is eindelijk weer goed.”

Huub Pols
Tip 3: vraag hulp bij MediReva en probeer verschillend incontinentiemateriaal
“Soms duurt het wel even voordat je de juiste condoomkatheter hebt gevonden. Voor het bij mij zover was, heb ik acht verschillende soorten geprobeerd. De diameter was te klein of juist weer te groot, waardoor de katheter ging lekken. Ik heb veel hulp gekregen van een medewerker van MediReva. Hij gaf me altijd weer nieuw materiaal om te proberen. Net zo lang totdat ik een katheter vond die precies paste.”
Tip 4: denk na over de type opvangzak
“Wat bij mij ook een verschil maakte, is goed nadenken over de opvangzak van je katheter. Tegenwoordig gebruik ik ’s nachts geen hangzak meer. Maar in plaats daarvan een incontinentieluier. Als je draait in bed, is het vaak gedoe met die slang van de hangzak. MediReva gaf me opvangzakken die je kunt weggooien. Geweldig! Dat scheelt enorm. Ik hoef nu niet meer in de badkamer de opvangzakken uit te spoelen. Wát een ellende vond ik dat.”
Tip 5: zoek een praatgroep voor je praktische problemen
“Sparren met mensen die in dezelfde situatie zitten, dat heb ik erg gemist. Zeker qua het hele praktische stuk. Praatgroepen over kanker zijn er genoeg. Maar je kunt daar niet terecht met praktische problemen. En als je midden in je zoektocht bent naar het juiste incontinentiemateriaal, heb je die genoeg. Zo was het lekken bij mij altijd een probleem. Met deze condoomkatheter is dat eindelijk verleden tijd. Soms kleeft het topje bij het omdoen aan elkaar. Dat trekt dan vacuüm en dan komt de urine er niet doorheen. Op dat moment is het tijd voor een nieuwe katheter. Maar dit soort problemen had ik bij andere condoomkatheters veel vaker. Dus daar heb ik vrede mee. Ja, mijn kwaliteit van leven is nu eindelijk weer goed. Maar het was een lange weg!”
Heb jij nog een onmisbare tip? Vertel! Log in en laat een reactie achter.

Ben jij net als Huub ook incontinent? Wat je vraag of behoefte dan ook is, MediReva is er voor je. Klik hier om te zien wat we voor jou kunnen betekenen.