Zes maanden geleden ben ik omgevallen op het voetbalveld. Zomaar, pats-boem: daar lag ik. Mijn hart stond stil. Van die dag weet ik vrij weinig meer. Een van de laatste dingen die ik me herinner, is dat ik mijn voetbalschoenen heb aangetrokken. Vervolgens werd ik wakker in het ziekenhuis. Daar hoorde ik dat ik een zware hartaanval heb gehad. En zelfs eventjes dood ben geweest.
Minutenlang werd ik gereanimeerd
Dankzij mijn redders en hun vliegensvlugge handelen leef ik nog. Toen ik neerviel, hadden een paar mensen op het veld het lef om actie te ondernemen. Minutenlang hebben ze me gereanimeerd. Later in het ziekenhuis heb ik vijf bypasses gehad. Dat ik er nog ben, heb ik alleen aan hun snelle handelen te danken. Ik ben ze immens dankbaar: mijn helden.
Hulpdiensten vaak niet op tijd om te helpen
Toen de Serviceclub Rotary Maastricht-Oost belde met de vraag of ik ambassadeur wilde worden voor Keep The Heartbeat Going hoefde ik daar geen seconde over na te denken. De stichting vindt dat iedereen moet kunnen reanimeren. Jong én oud. In Nederland krijgen wekelijks driehonderd mensen een hartstilstand. In de praktijk blijkt dat hulpdiensten vaak niet op tijd kunnen zijn om te helpen. Het is dus belangrijk dat omstanders direct beginnen met reanimeren. Maar lang niet iedereen weet hoe dat moet. Keep the Heartbeat Going zet zich daarom in voor reanimatie-onderwijs op middelbare scholen. Zodat leerlingen deze vaardigheid hun hele leven met zich meedragen. Een missie waar ik volledig achter sta.
Live heartbeat
Op 2 maart 2017 vond er bij de wedstrijd Roda JC – Heracles Almelo voor de eerste keer een live Heartbeat-event plaats. Samen met duizenden voetbalfans, scholieren en Roda JC-spelers lieten we in het stadion minutenlang een hartslag horen. Een hartslag die gered kan worden als iemand durft te reanimeren. Het was enorm indrukwekkend om te zien hoe een hartslag werd nagebootst. Ik hoop dat de toon hiermee is gezet en er overal in Nederland Heartbeat-events plaatsvinden.
Help mee om levens te redden
Als presentator is praten en verbinden mijn vak. Daarom vind ik het mooi dat ik vanuit mijn eigen ervaring mensen kan aanzetten tot actie. Volg een reanimatiecursus! Weet hoe hard je moet duwen op iemands borstkas en hoe je mond-op-mondbeademing uitvoert. Het is niet moeilijk, en je kunt er een leven mee redden.