Lifestyle

“Het fijne gevoel wat ik op vakantie had, is gebleven”

“Muziek speelt een grote rol in mijn leven. Ik ben contrabassist bij het symfonieorkest philharmonie zuid­nederland. Daarnaast ben ik chansonnier en beiaardier in drie torens. Mijn werkzaamheden kwamen echter op een lager pitje te staan toen ik ernstig ziek werd. Ik bleek alvleesklierkanker te hebben. In het voorjaar van 2018 ging het niet goed met me. Ik had vreselijke buikpijn en een operatie voor de boeg. Toen ik in het ziekenhuis lag, belde een Griekse collega-­bassist. Een telefoontje dat een veel grotere impact op me zou hebben, dan ik kon voorzien.”
 Grieks eiland met geneeskrachtige bronnen
“Mijn collega vertelde dat hij elke zomer naar Ikaria ging. Dat is een eiland in de Egeïsche Zee bij Griekenland. Een prachtig gebied, waar de bevolking doorgaans veel langer leeft dan elders ter wereld. De mensen eten daar veel verse groenten en peulvruchten, bewegen veel en er zijn eeuwenoude geneeskrachtige bronnen en baden. Toen mijn collega-bassist dat allemaal zo vertelde, begon het mij te kriebelen. Het klonk allemaal zo heerlijk! Ondanks alle onzekerheden waar ik op dat moment mee te maken had, voelde ik heel sterk dat daar naartoe moest. Waarom niet?”

Ik genoot van die fantastische zee en van de mooie zonsondergangen. Voor het eerst in tijden voelde ik me weer ‘normaal’.

Gildas Delaporte
Eindelijk weer genieten
“Een paar maanden later vertrokken mijn vrouw en onze volwassen kinderen naar Ikaria. Hoe dat was? Fantastisch! Alleen joggen met mijn kinderen lukte niet. Maar voor de rest kon ik álles en deed ik volop mee. Ik genoot van die fantastische zee en van de mooie zonsondergangen. Voor het eerst in tijden voelde ik me weer ‘normaal’. Dat ik lange tijd een ‘ziek mens’ was, vond ik lastig aan de periode van ziekenhuis­opnames, controles en revalidatie. In Griekenland was dat gevoel weg. Zo fijn!”
 Het leven zien als een toegift
“De vakantie naar Ikaria is inmiddels al enkele maanden geleden. Maar het fijne gevoel wat ik daar had, is gelukkig gebleven. Het gaat nu goed met me. De operatie was gelukkig succesvol. Wel heb ik voor de zekerheid chemotherapie gekregen. Ik zie het leven als toegift, een bonus. Ook mijn muziek geeft me kracht om door te gaan. Natuurlijk ben ik door mijn ziekte fragieler geworden. Ik moet activiteiten verdelen over meerdere dagen, maar ik heb mijn leven weer opgepakt. De winter zie ik dan ook positief tegemoet. Vanaf nu wordt alles mooier!”
Heb jij ook een stoer besluit genomen? Vertel ons hier jouw verhaal.