Lifestyle

3x Houd je hersenen gezond

Vertel / Gezonde hersenen Gepubliceerd op 21 december 2020 Er zijn verschillende manieren om je hersenen gezond te houden. Hieronder de drie belangrijkste tips voor een brein in topconditie.
1. Gezonde voeding
Wist je dat van iedere hap die je doorslikt twintig procent van de binnen gekregen energie direct naar je hersenen gaat? Vooral vitamines, mineralen, en omega-3-vetzuren zijn belangrijk voor een gezond brein. Krijg je te weinig van deze stoffen binnen, dan kun je je moeilijker concentreren en vergeet je sneller iets. Charlotte Labee schreef het kookboek Brainfood met praktische voedingstips en 79 heerlijke gerechten. Laat je inspireren.
2. Voldoende slaap
Tijdens het slapen krijgen je hersenen een soort ‘wasbeurt’. Je brein krimpt iets waardoor er hersenvloeistof doorheen kan stromen en afvalstoffen worden weggespoeld. Bovendien verwerkt je brein tijdens het slapen ook alles wat je overdag hebt meegemaakt. Goed slapen is dan ook van groot belang om je hersenen gezond te houden.
3. Voldoende beweging
Bewegen is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar ook essentieel voor je brein. Als je voldoende beweegt, raken je hersenen goed doorbloed, worden er nieuwe hersencellen aangemaakt en worden de verbindingen tussen je hersencellen sterker. Hierdoor verbetert je geheugen, verminder je de kans op stress en angst en ziektes als dementie, Parkinson en depressie.