Lifestyle

Happy New YOU!

Vertel / GEZOCHT: goede voornemens Gepubliceerd op 19 december 2019 Minder snoepen, meer sporten. Stoppen met roken. En stressen vervangen door relaxen. We hebben allemaal wel dingen die beter kunnen! Wat worden jouw goede voornemens voor 2020?
Wist je dat goede voornemens aan de start van het nieuwe jaar een eeuwenoude traditie is? Zo deden de Babyloniërs van 4.000 jaar geleden dit al. Zij beloofden hun goden aan het begin van het jaar om geleende objecten terug te brengen en hun schulden af te betalen.
25% stelt goede voornemens
Ook nu lijkt Oud en Nieuw voor velen hét moment te zijn om werk te maken van wensen en ambities. Ruim een kwart van de Nederlanders zegt aan goede voornemens te doen. De start van een nieuw jaar, dat als een onbeschreven blad voor ons ligt, heeft nu eenmaal iets bijzonders. Maar wist je dat januari theoretisch gezien juist níet het juiste moment is om het over een andere boeg te gooien? Onderzoek laat namelijk zien dat augustus daadwerkelijk de beste maand is om je leven te verbeteren. Tenminste, als het op het slagingspercentage aankomt. Dit is vooral te danken doordat je dan terugkomt van je zomervakantie, en sowieso weer moet wennen aan nieuwe routines.
De aanhouder wint
Hoe dan ook: of je nu in de zomer of winter goede voornemens hebt, te allen tijde geldt dat vooral de eerste periode cruciaal is. Onderzoek van de National Library of Medicine National Institutes of Health uit de Verenigde Staten laat zien dat wie erin slaagt zijn nieuwe leven een kwartaal vol te houden, er meestal ook in slaagt dit de rest van het jaar te doen! Eenmaal over die drie maanden ‘hobbel’, ben je dus heel goed op weg.
Zorg voor voldoende slaap
Wat ook slim is als je je goede voornemen wil laten slagen: voldoende slapen. Een uitgeput brein heeft namelijk minder wilskracht, zo laat onderzoek van de Stanford University zien. Een tekort aan slaap verstoort namelijk de werking van de prefrontale cortex. Dit is het hersengebied dat onder meer verantwoordelijk is voor beslissingen nemen, doelen stellen en impulscontrole. Stoppen met roken wordt met een fors slaapgebrek dan ook een stuk moeilijker!
Wat is jouw goede voornemen van 2020?
De redactie van Vertel… is ontzettend benieuwd naar jouw goede voornemens. Wat ga jij doen om van 2020 jouw jaar te maken? Trainen voor een mooie uitdaging? Een oude hobby weer oppakken? Die langgekoesterde reis maken? Of voor jezelf beginnen en een eigen bedrijfje opstarten? Vertel het ons! En het hoeft niet groot te zijn: misschien is weer gaan sporten na een ingrijpende periode (of operatie) jouw goede voornemen. Wat je ambities voor je nieuwe jaar ook zijn, we zijn benieuwd! Lijkt het je leuk dit te delen, mail ons dan. Graag vóór 6 januari 2020. En wie weet staat jouw verhaal in het nieuwe jaar hier op Vertel…!