Lifestyle

“Een geluksboekje is een cadeautje aan jezelf. Dat gun ik iedereen!”

“Als dit het is, mijn leven, waar word ik dan nog gelukkig van? Die vraag ging door me heen toen ik eind 2016 in het ziekenhuis lag. Toen ik daar lag, starend naar het plafond, begon ik na te denken over wat voor mij geluk was. Rust, constateerde ik na een tijdje. Rust in mijn hoofd en lichaam en meer energie… Wat zou dát fijn zijn. Na tientallen jaren met gezondheids­problemen snakte ik daarnaar.”
Altijd in gevecht met het lichaam
“Ik heb altijd al met mijn gezondheid gekwakkeld. Als puber had ik rugproblemen. In de loop der jaren kreeg ik last van mijn darmen en motoriek, plus Raynaud­klachten. Dan verkrampen tijdelijk je kleine slagaders, wat erg pijnlijk kan zijn. Later werd ook de ziekte van Crohn, chronische Lyme én artrose bij me vastgesteld. Daarnaast was er altijd een extreme vermoeidheid. Dat was zó erg dat ik medicatie nodig had om wakker te blijven. In 2016 kwam er eindelijk een diagnose voor een groot deel van mijn klachten: neuralgische amyotrofie. Dat is een aandoening aan de zenuwen. Aanvalsgewijs treedt daarbij pijn op in je schouder, arm en hand. Eindelijk erkenning! Sowieso was dat jaar een keerpunt. Ik was al enige tijd vanwege mijn Crohn in de weer met een darmspoelpomp. Die werd uiteindelijk vervangen door een stoma, maar daar kreeg ik weer complicaties van. Een operatie was nood­ zakelijk, maar die ging mis. Mijn stoma scheurde, waardoor ik een heftige buikvliesontsteking kreeg. Het was zelfs kantje boord. Ook al had ik de dood in de ogen gekeken, het deed me wel iets beseffen. Als dit het nu was, kan ik dan terugkijken op een gelukkig leven? Is het dan goed?”

“Dit boekje herinnert me eraan dat geluk vrijwel altijd in een klein moment zit”

Wat maakt mensen gelukkig?
“En zo hield het onderwerp geluk me lange tijd bezig. Ik besloot er iets mee te doen. In plaats van kerstkaarten besloot ik gelukskaarten naar vrienden en familie te sturen. Daarop schreef ik de vraag: ‘Wat maakt jou gelukkig? En wil je dat verwoorden, tekenen of op een andere manier uitbeelden?’ Hun antwoorden bundelde ik in een geluksboek. Een soort poëziealbum, maar dan voor volwassenen. Ik werd verrast door mooie woorden, grappige plaatjes en ontroerende tekeningen.”
Klein geluk kan heel groot zijn
“De verhalen en gevoelens die mijn familie en vrienden over hun geluk beschreven, ontroerden me. Bijna iedereen vindt geluk in een klein moment. Een gebaar, een schouder om op te leunen, een groet van een vriend uit een ver verleden. Even wat extra aandacht voor elkaar. Of door te genieten van de zon, de lach van een kleinkind, het zingen van een vogel. Allemaal momenten die heel dicht bij je staan, soms dichterbij dan je denkt. Het geluksboekje helpt me daar telkens aan te herinneren. Het geeft me kracht om door te gaan als ik een moeilijk moment ken.”
Genieten van de momenten die toe doen
“Want natuurlijk zijn er offdays, waarin ik me heel belabberd of extreem somber voel. Vroeger was het altijd: niet zeuren maar doorgaan. Nu mag dat sombere gevoel er gewoon even zijn. Tot ik op een gegeven moment vanzelf voel: nu is het klaar. Juist dan, als ik weer net aan het opkrabbelen ben, pak ik mijn geluksboekje erbij. Dan weet ik weer hoe belangrijk het is om te genieten van de momenten die er wél toe doen. Hoe kort die soms ook zijn. Bijvoorbeeld als ik hier in mijn huis in de serre zit en opeens een eekhoorntje voorbij zie roetsjen langs een boom. Ook kan ik ontzettend genieten van onze tuin of onverwacht bezoek. Geluk is altijd om ons heen. Alleen: je moet het wel wíllen zien. Daar wijzen al die verhalen over geluk me steeds op. Wat dat aangaat is een geluksboekje een cadeau aan jezelf. Dat gun ik iedereen!”