Lifestyle

Jij bent niet je gedachten

Vertel / Jij bent niet je gedachten Gepubliceerd op 30 april 2020 Goede dagen, slechte dagen, we hebben ze allemaal. Maar wat als de slechte dagen de overhand nemen? Helemaal nu je misschien meer aan huis verbonden bent, omdat je tot de risicogroep behoort tijdens de coronacrisis. Het is echt niet altijd makkelijk deze situatie. Psycholoog Merel Claus vertelt je graag waarom en geeft je advies.
Hou vast aan structuur
“Wij mensen zijn echt gewoontedieren. We doen het goed op structuur. Je staat iedere dag om 7.00 uur op, sport iedere dinsdagavond, of bezoekt iedere zaterdag je ouders. Die structuur is nu voor het grootste gedeelte weggevallen vanwege de coronacrisis. Daarnaast zijn je sociale contacten ook nog eens minimaal en moet je het doen met contact op afstand. Het is daarom helemaal niet gek dat je je nu meer somber kunt voelen. Leuk is het niet. Maar daarmee kom ik wel tot mijn eerste advies: zorg, zeker ook nu, voor structuur in je leven. De grootste valkuil is om je structuur los te laten. Voor een groot deel gebeurt dat natuurlijk, want we werken thuis en mogen alleen voor noodzakelijke dingen de straat op. Maar ook thuis kun je structuur inbouwen. Het klinkt misschien flauw, maar het begint al met elke dag je wekker zetten.”

Zoek je nog wat inspiratie om thuis te sporten? Met deze praktische oefeningen blijf je ook thuis fit.

“Door de coronacrisis zijn we een groot deel van onze controle verloren”

Wat we denken is niet altijd de waarheid
“Nu we zoveel thuis zijn, is er letterlijk meer tijd is om na te denken. Dit kan positief zijn, want in de waan van de dag wordt dat nog wel eens vergeten. Er is nu tijd om jezelf echt eens af te vragen of je nog blij bent met je werk of om eens na te denken welke vergeten hobby je weer wilt oppakken. Maar, je voelt ‘m al aankomen, te veel nadenken kan ook negatief werken. Mijn belangrijkste advies om mee te geven is dat het ontzettend belangrijk is om je ervan bewust te zijn dat hetgeen je denkt niet altijd de waarheid is. Klinkt misschien gek, maar wij mensen kunnen door negatieve gedachten constant te herhalen die gedachten voor waarheid gaan zien. Een onbewust proces. Stap 1 om dit om te draaien is dus om hardop tegen jezelf te zeggen: ‘ik denk, maar ik ben niet mijn gedachten’.”
Train je brein positief
“Het is absoluut niet makkelijk. Er is geen knopje die we even om kunnen zetten. Was het maar zo. Maar er zijn wel wat oefeningen die je kunnen helpen. Schrijf je gedachten eens op, zonder te oordelen. Daarmee word je je namelijk bewust van je gedachten. Misschien valt er wel een patroon in te ontdekken. Om dit patroon te doorbreken kun je iedere dag een aantal hele kleine positieve dingen van die dag opschrijven. Dat lekkere kopje thee in de ochtend bijvoorbeeld of die 10 minuten met je gezicht in de zon. Want ook hierbij geldt: je kunt je brein trainen. Door positieve gedachten constant te herhalen, kun je je beter gaan voelen. Eventueel kun je je positieve ervaringen op losse kaartjes schrijven, zodat je er af en toe 1 kunt grabbelen uit een bakje als je daar behoefte aan hebt.”

“Knuffel extra met je huisdier of leen de hond van de buren voor een flinke wandeling”

Hulp is er altijd, ook nu
“Door de coronacrisis zijn we een groot deel van onze controle verloren. We weten niet hoe het er over een paar weken weer uitziet. Dat kan je onzeker maken of angstig, misschien wel boos. Weet dat dit niet raar is, met jou zijn er heel veel mensen die dit ervaren. Neemt niet weg dat het vervelend is. Mocht je professionele hulp nodig hebben, dan kan dat. Ook in deze tijd loopt dat gewoon door. Weliswaar wat meer op afstand, ik ben bijvoorbeeld veel aan het videobellen met mijn cliënten, dus het kan wel gewoon. Neem contact op met je huisarts, hij of zij kan jou dan verder helpen. Je staat er zeker niet alleen voor!”
Knuffels maken gelukkig
“Mijn laatste tip klinkt misschien gek of flauw, maar het is bewezen dat het werkt. Als het kan, knuffel in deze tijd dan extra met je huisdier of misschien kun je de hond van de buren een uurtje lenen voor een wandeling. Liefde en knuffels van dieren doen ons mensen goed. Het maakt een stofje aan waar we blij van worden. Nu we zoveel afstand moeten houden van elkaar, kan een knuffel van je hond extra goed voelen. Natuurlijk moet je wel van dieren houden, anders kun je deze tip voor lief nemen.”

“Het is een lastige tijd, met ups en downs. Probeer eens een paar van mijn adviezen toe te passen. En weet dat je altijd hulp kunt zoeken als dat nodig is. Zet ‘m op!”