Lifestyle

De droom van Sam Schröder

Vertel / De impact van corona op een topsporter Gepubliceerd op 11 september 2020 Professioneel rolstoeltennisser Sam Schröder (20) was in volle voorbereiding voor de Paralympische Spelen van 2020 toen corona om de hoek kwam kijken. De Spelen werden afgelast en Sam moest van de ene op de andere dag zijn dagelijkse tennistraining inruilen voor het trainen met gewichtjes in de huiskamer. Frustrerend voor een topsporter en groot liefhebber van de sport. Met de eerste toernooien inmiddels weer op de kalender én een nieuwe datum voor de Paralympische spelen in 2021, zijn er eindelijk weer enkele lichtpuntjes voor Sam.
Sam heeft het split hand split foot syndrome, wat betekent dat hij aan beide handen één vinger heeft en aan zijn beide voeten hij twee tenen. Daarnaast heeft Sam ook artrose, waardoor lopen steeds moeilijker werd en hij uiteindelijk in een rolstoel belandde. “Dan voel je je toch wel beperkt in je vrijheid. Daarom zocht ik iets waar ik mijn energie in kwijt kon. Zo kwam ik tien jaar geleden bij rolstoeltennis terecht. Het was echt een uitlaatklep voor me, want hier kon ik al mijn energie in kwijt én het gaf me tegelijkertijd ook weer nieuwe energie. Al snel bleek dat ik talent had en mocht ik meedoen aan grote nationale en internationale toernooien”. En dat hij talent heeft is een feit, inmiddels staat Sam in de top-5 van de wereld.

“Het is mijn grote droom om ooit aan de Spelen mee te doen”

Zijn droom
In 2020 zou dan eindelijk zijn grote droom uitkomen: naar de Paralympische Spelen in Tokyo. Helaas ging dat door corona niet door… “Net als de rest van Nederland, hoorde ik via het nieuws dat de Spelen niet door zou gaan. Aan de ene kant vond ik het natuurlijk super jammer, ik had hier zo hard voor getraind en het was echt mijn grote droom om ooit daaraan mee te mogen doen en die droom viel nu in duigen. Aan de andere kant was er ook een soort opluchting. Het hing al zo lang in de lucht en nu was er eindelijk duidelijkheid.”
Thuis ‘trainen’
“Door corona mochten we een tijdje ook niet trainen. Thuis kon ik wel met mijn gewichtjes en handbike wat oefeningen doen, maar de tennistraining zat er even niet in helaas. Voor een topsporter is dat natuurlijk heel frustrerend. Na een aantal weken helemaal niks gedaan te hebben, zijn we sinds 1 juni weer volop aan het trainen voor de Paralympische Spelen 2021.” Het was wel even opstarten voor Sam. “Ik merkte meteen aan mijn lijf dat ik enige tijd niks had gedaan. Mijn spiermassa en conditie waren flink achteruitgegaan. Het balgevoel moest ook echt weer even terugkomen. Je begint dus niet waar je bent geëindigd, maar je moet weer een paar stappen terug. Dat wil je natuurlijk eigenlijk niet in zo’n belangrijk jaar in aanloop naar de Spelen. ”

“Eenmaal in de finale, wil ik winnen ook!”

Eindelijk weer een toernooi
Het eerste toernooi wat gepland staat voor Sam is de US Open van deze maand. “Ik ga vol vertrouwen dit toernooi in en heb maar één doel: de finale halen. En ja, eenmaal in de finale, dan wil ik natuurlijk ook winnen”. Om zijn kansen op de toernooien en de Spelen te vergroten is er een strak trainingsschema gemaakt. “Vijf keer per week train ik op de tennisbaan, ongeveer vier uur per dag. Daarnaast doe ik nog drie keer per week anderhalf uur fitness.” Er is weinig ruimte om nog leuke dingen te doen met vrienden, maar gelukkig vindt Sam dat niet erg. “Als ik zo vaak per week train, dan ben ik eigenlijk wel blij dat ik thuis gewoon even ontspannen op de bank kan zitten.”
De Spelen van 2021
Of de Spelen volgend jaar wel doorgaan in verband met corona, wil Sam nog even niet over nadenken. “Ik hoop dat zolang iedereen zich aan de maatregelen houdt die op dat moment van toepassing zijn, er geen tweede golf komt, maar dat is natuurlijk nooit uit te sluiten. Mocht er wel een tweede golf zijn dan verwacht ik dat ze de wereldwijde tour weer stil zullen leggen en dat is natuurlijk een van de laatste dingen die je als sporter wilt horen”. Ik ga gewoon van het beste uit en probeer maar niet na te denken over het slechtste scenario. 3 jaar geleden heb ik vanwege mijn aandoening chemo en bestraling gekregen, dat maakt je wel wat kwetsbaarder, maar gelukkig ben ik nu een stuk sterker. Voor de rest houd ik me natuurlijk volledig aan de maatregelen die van toepassing zijn en doe ik op dit moment bijna niks buiten het tennis en fysieke trainen”.

Wil je Sam volgen of meer lezen over hem en zijn ambities? Klik dan hier.