Stoma

“Ik ga voor goud en laat me door niets en niemand beperken!”

Vertel / “Ik ga voor goud en laat me door niets en niemand beperken!” Gepubliceerd op 09 juli 2019 “Ik vind het mooi om aan de wereld te laten zien dat je ondanks een handicap veel kan bereiken”

Sam Schröder (19) heeft een grote passie: rolstoeltennis. En daar is hij maar wat goed in! Zo staat hij op de vijfde plaats van rolstoeltennissers wereldwijd. Zijn grote droom? Meedoen aan de Paralympische Spelen in 2020 in Tokyo.

“Ik was zestien toen ik besloot dat ik mee wilde doen aan de Paralympische Spelen van 2020. Sindsdien ben ik elke doordeweekse dag op de tennisbaan te vinden. Daarnaast ga ik twee of drie keer per week naar de sportschool. Ook heb ik twee keer per week fysio. Een intensief programma, maar dat heb ik ervoor over! Tennis geeft me veel energie.”
Rolstoeltennis als uitlaatklep
“Op mijn elfde begon ik met rolstoeltennis. Dit was in een periode dat ik noodgedwongen steeds meer tijd in de rolstoel doorbracht. Ik ben geboren met het split hand split foot syndrome. Aan elke hand heb ik één vinger en aan elke voet twee tenen. Daarnaast zijn de pezen en spieren in mijn benen afwijkend gevormd. Ook heb ik artrose in mijn knieën. Daardoor ging het lopen steeds moeizamer, tot ik vrijwel helemaal in de rolstoel terechtkwam. Rolstoeltennis werd mijn uitlaatklep. Op de baan kon ik al mijn energie kwijt.”

“In het begin tapeten we mijn racket aan mijn hand vast!”

Aanleg voor talent
“Mijn trainer merkte meteen dat ik talent had. Ik werd snel beter, deed aan steeds meer toernooien mee en won vaak. Het werd steeds professioneler. Omdat ik maar een paar vingers heb, kan ik het racket niet zelf vasthouden. In het begin tapeten we hem vast. Maar sinds een paar jaar heb ik een speciale brace die vastgeschroefd zit aan mijn racket. Dat bevalt heel goed! Mijn eerste internationale toernooi was drie weken nadat ik de brace had gekregen. Ik merkte gelijk dat ik er nog beter door ging spelen.”
Gaan voor goud
“Door al die successen durfde ik in 2016 mijn besluit te nemen: meedoen aan de Paralympische Spelen van 2020 in Tokyo. Of het ook echt gaat gebeuren? Dat is nog niet honderd procent zeker. De richtlijnen vanuit Nederland zijn namelijk nog niet bekend. Wel weet ik dat je in ieder geval in de top 12 moet staan van rolstoeltennissers wereldwijd. Op dit moment sta ik zevende plaats. Dus ik heb er alle vertrouwen in! Ik blijf er in ieder geval alles aan doen. Ik vind het mooi om aan de wereld te laten zien dat ik ondanks mijn handicap veel kan bereiken. Ik ga voor goud en laat me door niets en niemand beperken. Zelfs niet door mijn beperking.”
tell image 1
tell image 2
Fotografie: gerlach delissen photography