Sport

Let's work out!

Vertel / Fit in je rolstoel Gepubliceerd op 30 september 2019 Zin om te sporten en op zoek naar inspiratie? Speciaal voor alle tweewielers selecteerde de redactie van VERTEL… handige tips & tricks.
Work it baby!
De YouTubefilmpjes van Paul Eugene zijn het bekijken meer dan waard. Deze Amerikaan is gespecialiseerd in zitoefeningen en maakt ook speciale rolstoelworkouts. De enthousiaste Paul doet elke oefening vol overgave voor en loodst je door de zware momenten heen. De workouts zijn voor elk niveau en kun je zo zwaar maken als je wilt.
Tip: rolstoeltraining
Sporten en actief blijven, begint bij de basis. Oftewel: zelfverzekerd en met een veilig gevoel in je rolstoel zitten. En in staat zijn om je hulpmiddel goed te beheersen. Heb je daar moeite mee? Het Wheelchair Skills Team biedt verschillende rolstoeltrainingen aan voor volwassenen en kinderen die gericht zijn op het verbeteren van de rijvaardigheid en het dagelijks gebruik. Hierna voel je je zelfredzamer en krijgt je zelfvertrouwen een flinke boost. Net als je gevoel van vrijheid.
Inspirerende sportkampioenen
Kun je wel een sportieve oppepper gebruiken? Neem dan een kijkje op het Instagram-account van (paralympische) sporters. Zoals Marlou van Rhijn, de snelste vrouw op blades en drievoudig Paralympisch kampioen. Of handbiker en triatleet Jetze Plat, Paralympisch en wereldkampioen. In 2017 deed hij mee aan een van de zwaarste sportwedstrijd ter wereld: de Iron Man in Hawaii. Ook het account van rolstoeltennisser Diede de Groot is een bezoekje waard. Zij is tweevoudig wereldkampioen en won dit jaar onder andere Roland Garros.
Leestip: ‘Wielemie’
Basketbal, diepzeeduiken, zwemmen, triatlon: Marieke Vervoort deed het allemaal. Door een ongeneeslijke spierziekte zit de Belgische Marieke al bijna twintig jaar in een rolstoel. Maar elke dag verkent ze haar mogelijkheden. In haar boek Wielemie. Sporten voor het leven vertelt ze openhartig over de impact van haar ziekte en de sportieve uitdagingen die ze aangaat.
Sporten in de buurt
Ben je benieuwd waar je bij jou in de buurt kunt sporten? Neem dan eens een kijkje op de website én bijhorende app: unieksporten.nl. Hierop kun je heel eenvoudig het aangepaste sportaanbod in je eigen regio bekijken, met links naar alle geschikte verenigingen in de buurt. Er kan worden gezocht op woonplaats, sport en beperking. Circa 95 procent van alle Nederlandse gemeenten zijn actief op de site.
De rollen omdraaien
Rolstoelgebruikers die tips geven aan validen over fit blijven. De omgekeerde wereld? Juist niet! De rolstoelbasketballers van de Nederlandse ploeg geven clinics bij bedrijven over hoe je fit kunt blijven op kantoor. Want de meeste mensen zitten tegenwoordig veel te lang stil en dat laat zijn sporen na. De professionele rolstoelbasketballers leggen uit wat het inhoudt om lang te zitten en hoe schadelijk dat kan zijn voor je lichaam.
Meer tips om fit te blijven in je rolstoel?
Ervaringsdeskundige en MediReva-reporter Erik geeft hier advies. Of klik hier voor 5x fit in je rolstoel-oefeningen.