Lifestyle

Fietsen voor baanbrekend onderzoek

Vertel / Fietsen voor baanbrekend onderzoek Gepubliceerd op 26 oktober 2018 “Twee operaties waren nodig om me te bevrijden van tumoren in de endeldarm en in een lymfeknoop. Het leven gaat door, als vanouds, ook met een stoma.” Dit is de tekst waarmee Jos Bolder een oproep deed voor sponsoren om de Zuiderzee Klassieker in Amersfoort te fietsen. En dat deed Jos met succes, in totaal haalde hij ruim 1.600 euro op voor onderzoek naar darmkanker.
1.179 fietsers in 97 teams motiveerden 7.184 donateurs om € 248.825 te geven aan de MaagLeverDarm Stichting. “De fietstocht is goed gegaan. Samen met een vriend heb ik 80 kilometer gefietst in ongeveer vijf uur. De sfeer en de aanspraak onderweg waren de moeite waard. Ik hoop dat er met de 250.000 euro die er in totaal is opgehaald, baanbrekend onderzoek gedaan kan worden. Iedere patiënt minder is er een.”
Nieuwe standaard
“Zelf heb ik darm- en lymfeklierkanker overwonnen. En ja, natuurlijk heb ik kwaliteit van leven ingeleverd. Maar als ik daar een percentage aan moet hangen, is dat 15 procent. Ik heb geaccepteerd dat het leven doorgaat, en daarom is de kwaliteit van mijn leven weer 100 procent. Dit is nu de nieuwe ‘standaard’. Humor helpt ook om zaken te accepteren. Zo maak ik wel eens vaker grappen over Tom Dumoulin die de Giro bijna niet gewonnen had omdat hij moest poepen onderweg. Daar zou ik nou geen last van hebben!”
Toertocht
“Zorgen over de toekomst laat ik waar mogelijk los. Ik kijk liever per dag hoe ik me voel en probeer er een mooie dag van te maken. Zo lijkt het me wel leuk om met een tentje achterop mijn fiets een toer te maken. Bijvoorbeeld naar de Médoc in Frankrijk of Litouwen. Heb een aantal jaren geleden nog 1.500 kilometer in Frankrijk gefietst. Dat was erg leuk om te doen. Dus wie weet!”