Vertel / Eten was niet langer meer lekker of leuk Gepubliceerd op 30 juli 2018 Door kanker en diverse operaties raakte het voedingspatroon van Leon Schellings flink in de war. Zijn kno-arts adviseerde om ter aanvulling sondevoeding te gebruiken. Hoe bevalt dat?
“Het begon in 2009 met een hartoperatie. Daarna volgde de ene aandoening na de andere. Darmkanker, slokdarmkanker en twee keer keelkanker. Hierdoor is mijn voedingspatroon behoorlijk in de war geraakt. Met name de buismaag- operatie is ingrijpend geweest. Hierbij is mijn slokdarm verwijderd en mijn maag omhooggehaald en omgevormd tot een buis. Eten is daardoor niet langer lekker of leuk. Aan tafel moet ik altijd mijn wil gebruiken.”
Vermagerd en verzwakt na operaties
“Door al mijn operaties heb ik flink wat levensvreugde ingeleverd. Want eten en de gezelligheid daaromheen had een groot aandeel daarin. Vroeger gingen mijn vrouw en ik regelmatig uit eten. Dat is honderd procent veranderd. Omdat ik in drie weken tien kilo was afgevallen, besloot mijn kno-arts sondevoeding voor te schrijven. Ik stemde toe. Als gevolg van alle operaties was ik verzwakt. Ik voelde me slap en had nergens zin in.”

“Dankzij sondevoeding voel ik me weer eindelijk weer wat beter!”

Weer beter voelen door bijvoeding
“Sondevoeding bleek een prachtige oplossing te zijn. Waarom? Ik voel me er weer beter door. Wel heb ik laatst de diëtist gevraagd de dagelijkse halve liter sondevoeding te verhogen naar één liter. Als ik eet, met mijn vrouw aan tafel, krijg ik buikpijn en braakneigingen. Daardoor is mijn gewicht weer onder de zestig kilo beland en is extra aanvulling nodig.”
Hopen op meer rust in de toekomst
“Ik krijg nu de sondevoeding ’s nachts via een pomp toegediend. De opstart was best, maar nu gaat het goed. De voorlichting in het ziekenhuis kan beter, met name over het aansluiten en loshalen van de sonde op de buikwand. Daarmee worstel ik nog weleens. Hopelijk voel ik mij binnenkort beter en kan ik weer aan de slag in mijn eigen groentetuin. Na zoveel lichamelijke tegenslagen hoop ik op een paar jaar rust.”
Gebruik jij ook sondevoeding? Wat je vraag of behoefte ook is, onze gespecialiseerde verpleegkundigen en diëtisten helpen je graag! Klik hier voor meer informatie.

Heb jij ook een stoer besluit genomen? Deel jouw ervaringen hier.