Lifestyle

“Incontinentie moet uit die schimmige hoek”

Vertel / “Incontinent? Nou én!” Waldo (48) over motorrijden, luiers dragen en zaken bespreekbaar maken. Gepubliceerd op 23 april 2018 Waldo (48) is al twintig jaar incontinent en praat daar open over. Hij wil incontinentie uit de taboesfeer halen.

“Potten crèmes tegen luieruitslag worden aangeprezen voor baby’s. Ergens onderaan op het etiket staat in kleine letters: ‘Ook voor volwassenen’. Waarom? Ik ben incontinent, draag luiers en heb soms ook last van een geïrriteerde huid. En vele volwassenen met incontinentieproblemen met mij. Laten we toch ophouden daar geheimzinnig over te doen!”

Incontinentie niet binnenskamers houden
“We zouden incontinentie niet zo binnenskamers moeten houden. Van peuters in een luier vinden we het toch ook normaal dat ze alles doen en kunnen? Glijbaan op en af, rennen, spelen. Bij volwassenen wordt daar ineens voorzichtig over gedaan. Ik doe gewoon alles. Mijn passies zijn motorrijden, duiken, reizen en fotografie. Zwemmen doe ik gewoon in zwembroek. Er is niks aan mij te zien. In de zomer is mijn luier soms zichtbaar. ‘Charmant hoor,’ grinnikte mijn vriendin afgelopen vakantie nog, toen ik in een buitenlandse supermarkt bukte en mijn luier zichtbaar werd.”
Stoppen met zoeken naar een oorzaak
Toen Waldo begin twintig was en een tijdje in Duitsland woonde, onderging hij een blindedarmoperatie. De ingreep had een lange nasleep en in die periode begonnen de incontinentieproblemen. Terug in Nederland bezocht hij diverse specialisten. Niemand vond de oorzaak. “Ik kon mijn urine gewoonweg niet ophouden. Maar hoe lang ga je door met zoeken naar de oorzaak? Natuurlijk had ik er eerst moeite mee. Maar op een gegeven moment besloot ik: dit is het en ik ga door. Zo ben ik luiers gaan dragen. Van een huisarts hoorde ik laatst over mensen die jarenlang met theedoeken worstelen, omdat ze er niet mee voor de dag durven komen. Met alle gevolgen van dien. Want theedoeken helpen niet en huidirritaties gaan smetten.”

“De grootste aandoening is niet de kwaal, maar hoe je er zelf tegenaan kijkt”

Het gaat om veerkrachtig zijn
“Ik maak er geen geheim van dat ik incontinent ben. De grootste aandoening is niet de kwaal, maar hoe je zelf erover denkt. ‘Hoe zien mensen mij?’ Van dat idee moet je af. Incontinentie is niet iets om je voor te schamen. Alleen het stukje spier dat het plassen regelt, werkt niet. Dat hoeven we toch niet raar te vinden? Als ik niet incontinent was geweest, had mijn leven er precies zo uitgezien. Het gaat erom veerkrachtig te zijn. Als kind opgroeien in een onveilige omgeving, dát verandert je leven. Mijn vriendin en ik hebben pleegkinderen dus daarvan zie ik de gevolgen. Mensen willen zich verbonden voelen. Sluit jezelf niet buiten en praat over je aandoening. Ontdek dat je niet de enige bent.”
Haal incontinentie uit de taboesfeer
“Zo zouden we het op forums niet langer moeten hebben over ‘lotgenoten’, dat is zo negatief. En laten we luiers geen ‘incontinentiemateriaal’ noemen. Dat roept schaamte op. In Amerika is het type luiers dat ik gebruik gewoon te koop in de supermarkt. Super! Het is mooi als incontinentie uit die schimmige hoek komt. Maak reclames die verschillende activiteiten en seizoenen laten zien. Sportend, op een warme zomerdag, bij een lange autorit. Met luiers die daarvoor geschikt zijn. Want je wilt geen natte autostoel als je ver moet rijden. Voor de lol heb ik voor mijzelf weleens de positieve kanten opgeschreven van het dragen van luiers. Op één: je hoeft nooit naar een vieze wc langs de snelweg. Op twee: geen paniek bij hoge nood in de file.”
Geïnspireerd door Waldo? Log in en praat mee over incontinentie