Vertel / Diabetes hebben en in Japan wonen… Hoe is dat? Saskia (28) vertelt… Gepubliceerd op 03 mei 2018 Het begon met een werkervaringsplek voor assistent-leraar Engels op een middelbare school in Echizen City. Inmiddels is het verblijf van Saskia uitgelopen op een langdurigverblijf in Japan. “In 2014 ben ik afgestudeerd als orthopedagoog aan de Universiteit van Utrecht. Ik kreeg deze kans via een Japans overheidsproject waarin native Engelssprekenden Japanse leraren assisteren in de uitspraak van Engels bij leerlingen. Ik wist meteen: dit moet ik doen.”

Een compleet andere wereld
Stiekem was Saskia al een tijdje verliefd op het Aziatische land. In 2011 had ze haar eerste uitwisseling in Japan. In 2015 ging ze terug voor een vakantie. “Toen wist ik: daar wil ik voor langere tijd naartoe. De fascinatie voor Japan begon met interesse in Pokémon-karakters en ging steeds verder. Ik las over Japanse tradities en rituelen, nam les in de Japanse taal, las Japanse literatuur. Maar verwonderde me vooral over de Japanse samenleving. Over hun vakmanschap in bijvoorbeeld porselein. En hun prachtige tempels. Het is allemaal zo anders dan in Nederland. Heel interessant.”

Vrouwen in kimono
Saskia woont in Echizen City, een stad met ongeveer 86.000 inwoners. Het ligt aan de westkust, ter hoogte van Tokio. “Echizen is een kleine stad. En zo anders dan de grote steden. Daar houden ze van technologische innovaties, maar in Echizen overheerst de traditie. Er zijn veel prachtige boeddhistische tempels en Shinto-heiligdommen. Tijdens feestdagen en bruiloften dragen vrouwen een kimono. Veel mensen bidden geregeld in een tempel voor hun overleden voorouders en geluk. Ik vind dat mooi om te zien.” Maar ze is niet blind voor de problemen waar Japan mee kampt, zoals de vergrijzing. “De geboortecijfers dalen. Op het platteland en hier in Echizen wonen veel ouderen en begin twintigers. De meeste dertigers vertrekken naar de grote steden. Degenen die zijn gebleven, zijn vaak al getrouwd. Want dat vindt de familie belangrijk. Als je het anders doet, word je daar op aangekeken. Vaak blijft de vrouw thuis, de man werkt en maakt veel uren. Dat moet wel, omdat het leven duur is. Ook kinderen zijn duur, dat is een van de redenen dat de geboortecijfers dalen.”
Leerlingen voelen als kinderen
Op de school waar Saskia werkt, vergaat het haar prima. “De docenten zijn allemaal Japanners . Als assistent help ik met de lesopstelling, lees voor, doe de activiteiten- les en oefen de Engelse uitspraak met de leerlingen. De verhouding tussen leraren en assistenten is tamelijk hiërarchisch. Maar ik vind dat niet erg. Het is geweldig om met deze leerlingen te werken. Ze studeren hard en luisteren goed. Ik heb met die klas een goeie klik. We maken veel grapjes en ik snap de ‘inside jokes’. Binnenkort heeft een van mijn klassen diploma-uitreiking. Dat vind ik best emotioneel. Ze voelen als ‘mijn kinderen’. Ik heb ze al gezegd dat ik bij de diploma- uitreiking vast moet huilen. Dat vinden ze ontroerend.”
Onder de indruk van Nederlandse insulinepomp
Saskia heeft diabetes type 1, wat in Japan niet veel voorkomt. “Met MediReva had ik geregeld dat ik voor de werkervaringsplek een voorraad mee had voor een halfjaar. Het assortiment in Japan is namelijk veel minder groot dan in Nederland. Ik ben gaan uitzoeken hoe ik na dat halfjaar in Japan aan m’n spullen kan komen. Dat valt niet mee. In het ziekenhuis waren ze onder de indruk van mijn persoonlijke insulinepomp die communiceert met de glucosemeter. Die geavanceerde materialen zijn er in Japan niet. Het materiaal dat er is, is duur en kun je alleen huren van het ziekenhuis. Ik ben daarom overgestapt op insulinepennen. De bloedglucosemeter huur ik. De pennen zijn voorgevuld. Ik kan er een week mee doen. Anders dan in Nederland moet ik elke maand naar het ziekenhuis om nieuwe recepten aan te vragen. Dat is wel wat gedoe.”
Helemaal zen door theeceremonielessen
Als ze niet op school bezig is, volgt Saskia theeceremonielessen. De theeceremonie is mede gebaseerd op de eeuwenoude ‘wabi sabi’-filosofie. Door de eeuwen heen is dit steeds verder geperfectioneerd tot een soort kunst van ‘het zijn’. Het gaat om het aanvaarden van leegte en imperfectie. “Er wordt niet gesproken en je brengt je gedachten tot rust. Ik neem al anderhalf jaar les hierin en vind het heerlijk. Ik ben nogal chaotisch, maar na een eerste slokje groene thee kom ik tot rust. Na het lesgeven wil ik weer richting Kyoto en daar in de buurt gaan werken in een theehuis. Uiteraard gekleed in zo’n kimono!”
Heb jij diabetes? En wil je net als Saskia ook voor langere tijd naar het buitenland? Neem gerust contact met MediReva op. We helpen je graag met je voorbereidingen.