Lifestyle

Zorgeloos eropuit met een stoma

1. Gebruik ileozakjes
Met een ileozakje ben je niet afhankelijk van afvalbakken als je de deur uitgaat. Je kunt dit zakje immers leegmaken. Tip: neem vochtige doekjes en/of desinfecterende handgel mee. Zo kun je makkelijk en snel je handen schoonmaken.
2. Zorg voor extra afplakmateriaal
Ga je naar warme landen of iets actiefs doen waarbij je transpireert? Neem dan extra afplakmateriaal mee. Zoals strips, pleisters of een gordeltje. Dit is ook slim om mee te nemen als je gaat sporten.

3. Bestel aangepaste stomazakjes voor het zwemmen
Zin om te zwemmen? Dat hoeft geen punt te zijn als je een stoma hebt. Zo is er speciale zwemkleding verkrijgbaar, zodat je stoma minder opvalt. Bovendien kun je kleine stomazakjes bestellen. Ideaal voor onder je zwemboek, badpak en bikini. Ook kun je het filter extra afplakken met een losse (gore-tex) filter als bescherming.
4. Neem voldoende reservemateriaal mee
Als je de deur uitgaat, neem dan voldoende materiaal mee. Ga je een weekendweg of een weekje op vakantie? Verdeel dan je materiaal over meerdere koffers/tassen. Zo voorkom je dat je opeens zonder komt te zitten.
5. Stop tegen uitdroging ORS in je tas
Om uitdroging door diarree tegen te gaan mag ORS (Oral Rehydration Salts) niet ontbreken als je de deur uitgaat. Hiermee vul je een plotseling zout- en suikertekort snel aan. Los het poeder nooit op in kraanwater, maar altijd in flessenwater.
6. Bescherm je stoma
Wil je lekker van het lentezonnetje genieten? Pas dan op met direct zonlicht op je stoma. Als je gaat zonnebaden is het slim om je stoma te beschermen met een handdoekje, sjaal of pareo.
7. Weet wat je eet
Indien je naar het buitenland gaat, dien je op te passen met lokale pittige kruiden en olijfolie. Wees ook voorzichtig met eten dat op straat bereid is. Verder doe je er verstandig aan om altijd een voorverpakt ijsje te nemen, evenals flessenwater.
Wil jij meer weten hoe jij goed voorbereid de lente en zomer doorkomt? Neem dan contact op met klantenservice van MediReva.