Lifestyle

“Douchen in zee met een stoma? Dat gaat tot dusver goed!”

Vertel / Alle hens (+stoma) aan dek Gepubliceerd op 15 oktober 2018 Hermen Doornenbal is gék op watersporten en de zee. Dat hij colitis ulcerosa en een ileostoma heeft, weerhoudt hem daar niet van. Zo zeilt hij momenteel met zijn vrouw Marjolein de wereld rond.
“De dag dat mijn vrouw Marjolein en ik besloten om een lange zeilreis te gaan maken… Ondanks mijn stoma en daarmee wat meer ongemakken ben ik daar heel dankbaar voor. Marjolein en ik werkten allebei bij een kitesurfschool. Zij op kantoor, ik als instructeur. We hadden genoeg gespaard voor onze zeilreis en sinds mei 2018 zijn we onderweg. De boot ligt nu in een Portugese haven, vlakbij het stadje Fátim. Dit is een belangrijk bedevaartsoord, vergelijkbaar met de Santiago de Compostela. De route staat nog niet helemaal vast, maar we varen hierna richting de Middellandse Zee en Afrika. Waar we ook gaan, we leggen alles vast met onze videocamera.”
Een reis waar avontuur en zingeving elkaar aanvullen
“Met deze zeiltocht combineren we onze passie voor reizen, sporten en ontdekken met het bezoeken van Operatie Mobilisatie-projecten. Dit zijn projecten van een internationale, interkerkelijke christelijke organisatie waar we actief bij zijn. Door het bezoeken hiervan willen we er zijn voor andere mensen. Dat kan simpel door brood of wat geld te geven aan iemand die niks heeft. Of we steken de handen uit de mouwen en helpen bij de projecten. Ik vind het belangrijk om open te staan voor mensen en ervaringen die op je pad komen.”
Leren van verschillende (vervelende) situaties
“Maar het is heus niet alleen rozengeur en maneschijn. Onze zeilreis is fantastisch, maar soms vervelen we ons een week achtereen. Of hebben we ruzie of regent het zo hard dat de hele boel nat, zout en vies is. Het gaat erom: hoe reageer je daarop? Wat maak je wat van de situatie? Met mijn ziekte ben ik hetzelfde omgegaan. Ik heb al lang colitis ulcerosa en sinds november een ileostoma. Een stoma is voor mij een uitstekende oplossing. Ik ga bijna nooit meer naar het ziekenhuis en bruis van de energie.
Douchen in zee
“Dankzij meedenken en meewerken van het ziekenhuis en MediReva kreeg ik stomamateriaal mee voor een jaar, normaal vergoedt de verzekering vooraf maximaal drie maanden. Zo kon ik op reis. Natuurlijk zijn de sanitaire voorzieningen thuis beter. Douchen doe ik nu bijvoorbeeld in zee. Gelukkig gaat dat tot dusver goed. En ja, met een stomazakje op je buik over het strand lopen ziet er minder mooi uit. Maar ook hier geldt: je moet altijd denken in mogelijkheden!”
Wil je video’s van Hermen en Marjolein volgen? Dat kan op het YouTube-kanaal van het magazine Zeilen. Hier vloggen ze onder de naam ‘Sailing Shalom’. Of neem een kijkje op hun website Sailingmessenger.com.