Lifestyle

``Mijn gezin, muziek en geloof houden me op de been``

Vertel / Een gouden verhaal Gepubliceerd op 07 december 2018 Onlangs won Kirsten Alting (39) een broek van DAPR. Zij maakte indruk met haar verhaal omdat ze negen jaar ziek en zestien keer geopereerd is en vier bijna-doodervaringen meemaakte. Wat haar op de been houdt is haar gezin met vier kinderen, muziek én het geloof.
“Het ziek zijn begon na de bevalling van mijn jongste, toen kreeg ik klachten met mijn ontlasting. Mijn darmen waren zwaar ontstoken, verzakt en geobstipeerd. In 2013 is besloten om een colostoma aan te leggen. Andere oplossingen waren er niet meer. Dat ging even goed, maar daarna kreeg ik weer complicaties waardoor mijn dikke darm niet meer functioneerde. Toen is er een ileostoma aangelegd. Als je denkt dat het daar ophoudt, helaas niet. Er zijn nog diverse ingrepen uitgevoerd waaronder het verwijderen van mijn baarmoeder. En omdat mijn maag het begeven heeft, krijg ik mijn voeding nu via een PEGJ-sonde. Inmiddels weet ik wel wat de oorzaak is van al mijn klachten en pijn: een bindweefselziekte. Alles blijkt daarmee samen te hangen.”
Droom achterna
“Wat me op de been houdt, is om mensen te bemoedigen. Dat deed ik voorheen toen ik werkzaam was in de zorg. Ik wilde mensen helpen en vooral de mens achter de ziekte zien, maar moest helaas vanwege gezondheidsredenen stoppen. Dat was voor mij het moment om alsnog mijn droom achterna te gaan: zangeres worden. En dat is nu ook mijn beroep. In 2014 heb ik een soloalbum ‘Praise His name’ opgenomen dat in de Amerikaanse top 100 heeft gestaan. Heel bijzonder, omdat het bijna nooit gebeurt dat een onbekende Nederlandse zangeres zo hoog eindigt. Ik heb in Amerika getourd en in Nashville liedjes opgenomen. Dat was een hele gave periode! Voor mij is muziek een eerste taal. Ik kan meer in muziek uiten dan in woorden. En het feit dat ik mensen er emotioneel mee kan steunen, betekent veel voor me. Daarin komt het zorgen voor anderen terug. Helaas moet ik nu veel in bed liggen, maar ik schrijf en maak nog steeds muziek. Naast het geloof en mijn gezin, is dat mijn houvast. Het helpt me door moeilijke en mooie momenten. Een droom van me is om een tweede cd op te nemen. Het is alleen erg duur, dus we zijn druk bezig om geld in te zamelen.”

“Voor mij is muziek een eerste taal. Ik kan meer in muziek uiten dan in woorden.”

Gouden verhaal
“Een van de manieren om geld in te zamelen, is met de opbrengsten van mijn boek ‘God weeft goud door elk verhaal’. We hebben zoveel moeilijke en bijzondere dingen meegemaakt, dat er regelmatig tegen ons werd gezegd: “Daar moet je een boek over schrijven”. En dat heb ik uiteindelijk ook gedaan. In eerste instantie was het helemaal niet de bedoeling om het boek zelf te schrijven, dat zou een tekstschrijver doen. Maar hij heeft me één hoofdstuk laten schrijven en was daar zo enthousiast over, dat ik uiteindelijk het hele boek geschreven heb! Dit proces heeft me zoveel zelfvertrouwen gegeven, het verhaal rolde er zo uit. De tweede oplage is inmiddels in druk. Dat had ik er vooraf nooit van verwacht, maar ook dit is weer zo bijzonder. Als ik er al één persoon mee kan helpen, is het voor mij de moeite waard.”
Toekomst ongewis
“Hoe ik de toekomst tegemoet zie? Dat weet ik niet. Ondanks de PEGJ-sonde lukt het me niet om voldoende voeding binnen te krijgen. Inmiddels ben ik 38 kilo afgevallen. Hoe lang ik leef, is niet te zeggen. Met de bindweefselziekte die ik heb, mag ik blij zijn als mijn situatie blijft zoals die nu is. En als ik kom te overlijden, is het heel verdrietig om dierbaren achter te laten. Alleen voor mij is het een verlossing van een lichaam dat niet meewerkt. Dan kan ik doorleven in de hemel zonder pijn. Maar zo lang ik er ben, blijf ik zingen en mensen bemoedigen.”