Lifestyle

Minder insuline dankzij gezonde leefstijl

“Ik heb altijd veel hardgelopen, gezwommen en gefietst en was bezig met gezond eten. Diabetes was een ver-van-mijn-bed-show en iets wat nooit bij me was opgekomen. Maar toen ik vijf jaar geleden tijdens het hardlopen steeds vaker moest wandelen, omdat ik het niet vol hield, dacht ik: er klopt iets niet. Ik had totaal geen energie meer, was vreselijk vermoeid, zag minder goed, viel erg af terwijl ik juist veel at en was steeds zo vreselijk opgefokt en gestrest. Toen ik opeens extreem veel ging drinken en steeds naar de wc moest, wist ik dat het echt tijd was om naar de huisarts te gaan.”

 

Veel te hoog
“De huisarts hoorde m’n klachten aan en prikte in mijn vinger om m’n bloedsuikerwaarden te meten. De uitslag: 23. Terwijl die bij een gezond persoon moeten liggen tussen de 4 en 7. Mijn waardes waren dus veel te hoog. De huisarts zei: je hebt diabetes. Nog diezelfde dag moest ik beginnen met insuline spuiten, maar toen ik later terugkwam bij de praktijkbegeleider die me dat zou leren, controleerde hij opnieuw mijn waardes en inmiddels zat ik op 32. Ik werd meteen doorgestuurd naar het ziekenhuis. Daar kreeg ik een insuline-infuus en werd ik vijf dagen opgenomen.”

Schuldgevoel
“Het heeft lang geduurd voordat ik kon accepteren dat ik diabetes type 1 had. Ik had gewoon niet gedacht dat ik dat zou kunnen krijgen. Dat komt ook omdat diabetes vaak aan type 2 wordt gekoppeld en mensen daardoor snel denken dat je ongezond leeft en je het zelf hebt veroorzaakt. Ik voelde me schuldig. Heb ik iets verkeerd gedaan waardoor ik dit heb gekregen? Nu weet ik dat dit onzin is: diabetes type 1 kun je niet voorkomen. Het is een auto-immuunziekte waardoor je lichaam geen insuline meer aanmaakt, maar je krijgt het niet doordat je te veel suiker eet.”

Suikervrij
“Vanaf het moment dat ik de diagnose kreeg, besloot ik dat ik geen suiker meer wilde eten. Ik vond het zo tegenstrijdig dat ik van de diabetesverpleegkundige als advies kreeg dat ik altijd druivensuiker of cola bij me moest hebben, want als ik een te lage bloedsuiker zou hebben, moest ik suiker eten. Hoe kan dat nou? Ik heb suikerziekte en dan moet ik juist ongezonde voeding nemen? Dat kon ik niet rijmen. Ik ging op onderzoek uit en sloot me aan bij een online suikerchallenge waarin ik één maand suikervrij at. Ik merkte meteen dat ik veel meer energie had. Ik hoefde veel minder te spuiten dan de verpleegkundige me in eerste instantie aanraadde.”

Geen vicieuze cirkel
“Ondanks dat ik al minder hoefde te spuiten, wilde ik nog minder met mijn diabetes bezig zijn. Want dat is het: met diabetes type 1 kun je 24/7 bezig zijn. Als je eet, stijgen je bloedsuikerwaarden waarna je insuline moet spuiten, dan heb je kans dat je bloedsuiker te laag wordt en moet je weer eten. Waarna je waardes weer stijgen en je opnieuw moet spuiten. Ik wilde niet in die vicieuze cirkel belanden. Daarom besloot ik om drie maaltijden per dag te eten, geen tussendoortjes meer te nemen, elke dag te gaan sporten of een flinke wandeling te maken. Daarnaast minder koolhydraten eten, omdat je met suikerziekte eigenlijk intolerant voor koolhydraten bent.”

Slimme tip
“Toch lukte het me niet mijn dagelijkse sporten te matchen aan de drie eetmomenten. Tijdens en na het sporten bleven mijn bloedsuikerwaardes dalen, waardoor ik toch tussentijds moest gaan eten. In die tussentijd kwam ik in contact met sportarts Hans van Kuijk, die veel onderzoek heeft gedaan naar de combinatie sporten en koolhydraat-arm eten. Hij is verbonden aan de stichting ‘Je leefstijl als medicijn’. Van Kuijk gaf me het advies om nog minder koolhydraten en extra eiwitten en vetten te eten, om zo balans in mijn bloedsuikerwaardes te krijgen. En als mijn waardes tijdens het sporten toch dreigden te dalen, had hij nog een goede tip. In plaats van een stuk banaan te eten waardoor m’n suikers zouden pieken, kon ik ook kort even heel intensief gaan sporten. Op die manier komen er stresshormonen vrij waardoor mijn bloedsuikerwaardes zouden stijgen. Dit werkte direct.”

Vertrouwen in mijn lichaam
“Inmiddels spuit ik stukken minder dan vijf jaar geleden. Maar het allerfijnste is dat ik in mijn hoofd nog maar heel weinig met diabetes bezig ben. Ik heb weer vertrouwen in mijn lichaam. En ik weet dat mijn lichaam geen gekke dingen doet en dat m’n waardes niet opeens de lucht inschieten. Deze manier van leven kost veel minder energie. Sterker nog: het geeft me bakken met energie terug. Ik kan niet genezen van diabetes type 1, maar door mijn leefstijl aan te passen kan ik wel zorgen dat ik me beter voel en dat ik er minder last van heb. Dat is me alles waard.”

Wil je meer lezen wat voor invloed een gezonde leefstijl op diabetes kan hebben? Kijk dan op Je Leefstijl Als Medicijn of op de besloten Facebook-groep Diabetes 1 in Eigen Hand. Hier vind je tips, kennis en er worden ervaringen uitgewisseld.