Lifestyle

5 dingen die je moet weten over diaboulimia

Vertel / 5 dingen die je moet weten over diaboulimia Gepubliceerd op 17 juni 2019 Dia-wattes? Diaboulimia. Grote kans dat je er nog nooit van gehoord hebt. Het is een nog redelijk onbekende eetstoornis in Nederland. Toch wint deze stoornis terrein in Nederland en lijden er naar schatting zo’n 7000 Nederlanders aan. We spreken met Frank Geraerts, diabetesverpleegkundige bij MediReva en stellen hem vijf vragen over deze levensgevaarlijke eetstoornis.
Wat is diaboulimia? 
“Diaboulimia of diarexia is een eetstoornis waarbij diabetespatiënten met diabetes type 1 hun insuline verminderd of helemaal niet meer innemen om heel snel gewicht te verliezen,’’ weet Frank te vertellen. “Net als de bekendere eetstoornissen, anorexia- en boulimia nervosa, treft diaboulimia vooral jonge vrouwen. Wist je dat 40 procent van de vrouwen tussen 15 en 30 jaar met diabetes type 1 wel eens insuline laat staan om gewicht te verliezen?” vertelt Frank oprecht geschrokken. Hoewel niet iedereen die wel eens insuline overslaat lijdt aan diaboulimia, is het wel een opstapje naar de eetstoornis.

“Het niet toedienen van insuline is levensgevaarlijk”

Frank Geraerts
Hoe vaak komt diaboulimia voor?
Hoewel diaboulimia een relatief onbekende stoornis in Nederland is, betekent het niet dat het geen groot probleem is. In het de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn men al langer bekend met diaboulimia, daar bestaan zelfs al hulplijnen!  Keiharde Nederlandse cijfers ontbreken nog, maar in Groot Brittannië slaat naar schatting 4 op de 10 jonge vrouwen en 1 op de 10 mannen wel eens insuline over om af te vallen. Het is aannemelijk dit percentage in Nederland vergelijkbaar is. Op basis van dit percentage en de officiële cijfers rondom diabetes type 1, komt de inschatting van het aantal mensen in Nederland dat lijdt aan diaboulimia uit op ruim 7000.

Waardoor wordt diaboulimia veroorzaakt?
Net als ander eetstoornissen, is de oorzaak van diaboulimia vaak een mix van factoren. “Jongeren worden in de media geconfronteerd met onrealistische idealen van het lichaam, wat kan resulteren in een slecht zelfbeeld,” vertelt Frank, “het risico wordt vergroot wanneer iemand om wat voor reden dan ook slecht in zijn of haar vel zit.” Wanneer mensen met diabetes type 1 geen insuline spuiten, verliezen zij gewicht. Hierdoor is het niet toedienen van insuline voor mensen met diaboulimia een heel effectief – en levensgevaarlijk – middel om snel af te vallen.

Op de vraag of Frank denkt dat diaboulimia toeneemt antwoordt hij: “Ja, aangezien het aantal mensen met diabetes type 1 toeneemt, zal in de toekomst ook het aantal mensen met diaboulimia toenemen.”

“Een tekort aan insuline heeft directe gevolgen op de gezondheid”

Hoe kun je diaboulimia herkennen?
Het is voor de omgeving niet altijd makkelijk om diaboulimia te herkennen, vooral omdat veel mensen niet eens van het bestaan van diaboulimia afweten. Diaboulimia treft voornamelijk vrouwen tussen de 15 en 30 jaar met diabetes type 1. Signalen die kunnen wijzen op diaboulimia zijn onder meer een onverklaarbaar gewichtsverlies, terwijl de patiënt met vlagen abnormaal veel eet. Daarnaast vermoeidheid, concentratieproblemen en dat de patiënt buitengewoon veel drinkt en urineert.
Wat zijn de gevolgen van diaboulimia?
Het lichaam van iemand met diabetes type 1 dat geen insuline meer toegediend krijgt, gaat heel veel vet verbranden om zo brandstof voor het lichaam te creëren. “Dat is erg gevaarlijk,” aldus Frank, “want wanneer het lichaam vet verbrandt komt er een afvalstof vrij: ketonen. Iemand met een te hoog ketonengehalte in het bloed kan in een coma terecht komen of zelfs overlijden. Maar ook het zo nu en dan overslaan van insuline kan serieuze gevolgen hebben, Frank licht toe: “Een tekort aan insuline zorgt voor hoge bloedglucose waarden (hyperglycemie), dit heeft directe gevolgen op de gezondheid: de nieren, ogen en zenuwbaan kunnen worden aangetast en de kans op hart- en vaatziekten wordt verhoogt. Dit kan onomkeerbare schade aanrichten.” Om de gevolgen van diaboulimia in de toekomst te beperkten, is educatie volgens Frank essentieel. “Het is belangrijk om ouders en patiënten écht op het hart te drukken wat er allemaal mis kan gaan als een patiënt geen insuline spuit.”
Wil je meer weten over diaboulimia? Of heb je een specifieke vraag? Log in en vertel!