Diabetes

Dit zegt de specialist over diabetes tijdens corona

Vertel / Diabetes: Wat te doen in tijden van corona? Gepubliceerd op 14 april 2020 Elke dag komt er een hoop informatie op je af rondom het coronavirus. Wij snappen goed dat deze overkill aan informatie wellicht extra stress of zorgen geeft. Want wat zijn de gevolgen van corona voor mensen met diabetes? Loop je meer risico?  En hoe kun je een besmetting voorkomen? Het Diabetesfonds heeft het antwoord op deze en andere vragen voor je op een rij gezet. Deze antwoorden delen we dan ook graag met jou.
Het Diabetesfonds heeft onderstaande 6 meest gestelde vragen over corona en diabetes voorgelegd aan prof. dr. Hanno Pijl van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC):
  1. Lopen mensen met diabetes meer risico op of bij besmetting met het coronavirus?
  2. Hoe kun je als diabetespatiënt het coronavirus krijgen?
  3. Als iemand met diabetes het virus krijgt, wat zijn dan de gevolgen?
  4. Wat kun je als diabetespatiënt doen om besmetting te voorkomen?
  5. Met welke klachten moet je met diabetes de huisarts bellen?
  6. Mijn bloedglucose is niet goed ingesteld op dit moment. Loop ik dan meer risico en hoeveel zorgen moet ik me maken?

Leven deze vragen bij jou of heb je iemand in je omgeving die baat heeft bij antwoorden op deze vragen? Het Diabetesfonds geeft de antwoorden.

Daarnaast zijn er aanwijzingen dat mensen met overgewicht meer risico lopen op complicaties als ze het coronavirus bij zich dragen. Overgewicht, vaak ook één van de oorzaken voor het ontwikkelen van diabetes type 2, kan namelijk een negatieve impact hebben op je immuunsysteem. Een crash-dieet in de strijd tegen dat overgewicht is dan ook niet aan te raden, vertelt Liesbeth van Rossum (internist bij het Erasmus MC Rotterdam) tegenover de NOS. Het kan er namelijk voor zorgen dat je niet de benodigde voedingstoffen binnenkrijgt waardoor je immuunsysteem nog verder wordt aangetast. Daarom is het belangrijk zo goed mogelijk de richtlijnen van het RIVM te volgen om zo een besmetting te voorkomen, én blijf ook thuis zoveel mogelijk in beweging.