Lifestyle

Gezonder leven in de strijd tegen diabetes én corona

Vertel / Corona en een chronische aandoening Gepubliceerd op 05 november 2021 Corona kan erg ingrijpend zijn voor ouderen en de kwetsbaren, dat weten we allemaal. Maar wat als dit nu over jou gaat? En jijzelf onder deze groep valt? Lizette Tabak (61) heeft diabetes type 2 en vertelt over haar COVID-ervaringen.
“Het begon begin maart 2020. Van de een op andere dag raakte ik ontzettend vermoeid. Toch zocht ik er niet direct iets achter. Want een haperend energielevel, daar was ik maar al te bekend mee. Ik had nu eenmaal een druk leven als zzp’er. Ook mijn diabetes en extra kilo’s zorgden vaak voor een zwaar en moe gevoel. Dus ik liet het maar gebeuren. Tot ik op een gegeven moment letterlijk mijn bed niet meer uit kon komen. Toen dacht ik wel: er klopt iets niet. Het venijnige was dat ik ziek raakte aan het begin van de pandemie, nog vóór alle lockdowns. In die periode was er eigenlijk nauwelijks iets bekend over corona en hoe je er het beste mee om kon gaan. ‘Gewoon binnenblijven en uitzieken’, zei mijn huisarts. Gelukkig was ik niet benauwd, dus dat scheelde. Wel voelde ik me ontzettend slap en had hoge koorts. Ik voelde aan alles: dit is niet zomaar een griepje.”

“Corona was intens, maar het heeft me ergens ook goed gedaan: ik leef nu véél gezonder”

Continu een frituurlucht ruiken
“Mijn gevoel had gelijk. Dagenlang heb ik als een vaatdoek op de bank gelegen. Na twee weken waren de rauwe randjes eraf, maar werken lukte me nog niet. Een tijdje daarna verloor ik ook mijn reuk en smaak. Een heel rare gewaarwording. Ik hou enorm van koken en lekker eten, maar dat wordt toch wel heel anders als je niet kan ruiken en alles naar papier smaakt. Wat ook heel vervelend was: ik had continu een ontzettend vieze geur in mijn neus. Wat ik nog het beste kan omschrijven als oud frituurvet. Zo raar! Maar wat me het meeste aan corona is bijgebleven, is die extreme, haast verpletterende vermoeidheid. Ik had letterlijk niet eens de puf om een potje open te draaien! Dit alles werkte door op mijn diabetes; mijn waardes vlogen continu alle kanten op. Wat de algehele malaise nog eens verergerde.”
Angst voor long-COVID
“Wat ook vervelend was: het is lang niet duidelijk geweest dat ik corona had. Pas toen ik in de zomer van 2020 een antistoffentest deed –  omdat ik de nasleep van mijn ‘griep’ wel erg lang vond duren – had ik mijn bewijs. Maar met die bevestiging, kwamen ook de zorgen. Zou ik een long-COVID-patiënt worden – of al zijn? Omdat ik nog steeds worstelde met lage energie en vage kwaaltjes. Zo heb ik echt maandenlang problemen gehad met mijn kortetermijngeheugen, onthield niks meer. Ook heb ik erge haaruitval gehad. Gelukkig is dat met de tijd beter geworden. En na een maand of acht is mijn reuk teruggekomen. Dat kan ik me nog goed voor de geest halen. Ik was aan het wandelen en liep langs een boerderij, toen ik opeens een vleugje koeienmest rook! k ben nog nooit zo blij geweest om poep te ruiken, haha. Voor de rest ben ik blij dat ik in al die maanden niet in het ziekenhuis ben beland. Maar dat corona je leven echt on hold kan zetten en dat de nasleep intens kan zijn… Dat weet ik nu als geen ander.”

“Wat me vooral aan corona is bijgebleven, is die extreme vermoeidheid. Letterlijk niet eens de puf hebben om een potje open te draaien”

Gezondere leefstijl is key
“Corona is intens, maar aan de andere kant heeft het me ook ‘goed’ gedaan. Het heeft me doen inzien dat ik gezonder moest gaan leven. Daar was ik sinds mijn diabetesdiagnose in 2019 al wel mee bezig. Maar ná en dóór het ziekzijn, heeft dat wel een boost gekregen. Ik heb veel te danken aan een besloten Facebook-groep van de Stichting Leefstijl als Medicijn. Dat is een online community voor mensen met diabetes type 2, die elkaar motiveren om gezonder te leven en af te vallen. Onder meer door het delen van lekkere koolhydraatarme recepten. Maar ook omdat je je ervaringen deelt en daar bovenop elke week je gewicht en buikomvang moet doorgeven. Dat werkt heel stimulerend! Via dit platform kwam ik ook in aanraking met een personal coach, met wie ik elke week een afspraak had. Hij heeft me vanwege mijn lange corona-nasleep aangeraden om een sportarts in te schakelen. Die heeft me doorverwezen naar medische fitness voor ex-corona-patiënten, om zo weer mijn conditie op te bouwen. Een schot in de roos. Sporten onder begeleiding van een fysio én in groepsverband is zó fijn. Je trekt elkaar er echt doorheen. Een aanrader!”

“Met de bevestiging dat ik corona had gehad, kwamen ook de zorgen. Zou ik een long COVID-patiënt worden – of al zijn?!”

Beter voelen dan ooit
“Hoe het nu gaat? Heel goed! Ik heb geen corona-gerelateerde klachten meer. Sterker nog: ik ben twintig kilo afgevallen en voel me als herboren! En dat niet alleen. Door mijn nieuwe leefstijl blijven mijn diabeteswaardes tegenwoordig keurig netjes binnen de grenzen. Ik zit eigenlijk constant op 5.5 en heb eindelijk nooit meer pieken in mijn suikerspiegel. Een verademing! Dat komt overigens niet alleen door het gezonder eten. Ik ben ook veel meer gaan bewegen en sporten. Waar ik vroeger nauwelijks van de bank was af te krijgen, loop ik nu drie keer per dag een flink stuk met mijn honden. Ook ga ik twee keer in de week naar de fitness én ik ben zelfs aan het hardlopen geslagen. Eindelijk zit ik lekker in mijn vel en weet dat ik op deze manier oud kan worden. Ik prijs me een gelukkig mens!”
De 21-jarige Sam werd begin 2020 gediagnosticeerd met diabetes type 1. maar bij de pakken neerzitten was voor Sam geen optie. Met een eigen blog en ludieke acties wil hij anderen helpen en inspireren.