Lifestyle

“Durf groots te denken”

Vertel / Chris gaat voor goud Gepubliceerd op 14 december 2021 Chris Vos (23) is snowboarder. Door een zwaar ongeluk op z’n vijfde is zijn rechterbeen van lies tot voet verlamd is, maar hij is een vechter. Chris hoopt op de Paralympische Winterspelen in maart 2022 net als zijn mentor Bibian Mentel goud te veroveren.
“Bibian (Nederlandse snowboardster, *1972 – 2021, drievoudig paralympisch kampioen en viervoudig para-wereldkampioen, red.) heeft op heel Nederland een diepe indruk achtergelaten, maar op mij nog iets meer. Toen ik twaalf was, stelde Bibian een team met jong talent samen. Vier jaar lang trainde ik met haar en was ze mijn mentor. Snowboarden was in die tijd nog niet eens een officiële Paralympische sport, maar we gingen er met elkaar vól voor. In 2014 kwam die droom uit en plaatsten we ons voor de Paralympische Winterspelen in Sochi. Ik als zestienjarige jongen, ‘Bieb’ als de ervaren captain. Waar ik nét de limieten haalde, pakte zij een gouden plak. Na die periode trainden we niet meer samen, maar uiteraard verloren we elkaar niet uit het oog. Vier jaar later stonden Bibian en mijn vriendin Lisa – die ook parasnowboarder is – tegenover elkaar op de Paralympische Spelen in Zuid-Korea. Die twee waren erg aan elkaar gewaagd! Uiteindelijk haalde Lisa zilver en brons, Bieb twee keer goud. Zelf won ik zilver. Een onvergetelijk moment, voor ons alle drie.”

“Als je hard werkt, de juiste mensen om je heen verzamelt en niet met minder genoegen neemt, dan kun je de hele wereld aan”

Schouders eronder
“Het zijn niet alleen de Spelen waar ik goede herinneringen aan heb. Ook op persoonlijk vlak heb ik veel van Bibian geleerd. Qua levenskennis is zij de nummer één mentor die je maar kunt hebben! Zo bewonderenswaardig, hoe ze dat rotverhaal van de kanker telkens weer in positieve zin gebruikte. Hoe vaak Bieb wel niet slecht nieuws kreeg, altijd wist ze weer de schouders eronder te zetten. Haar favoriete motto was ‘carpe diem’. En dat riep ze niet alleen, ze dééd het ook. Iets wat ik zelf ook probeer te doen.”
Durf groots te denken
“Zoals Bibian een van mijn inspirators was, zo hoop ik dat ook voor anderen te zijn. Artsen zeiden vroeger dat ik nooit zou kunnen lopen. En moet je me nu eens zien: ik snowboard op het allerhoogste niveau en ga deze winter naar mijn derde Paralympische Spelen! Mijn boodschap luidt dan ook: durf groots te denken! Echt, je bent tot zoveel meer in staat. Als je hard werkt, de juiste mensen om je heen verzamelt en niet met minder genoegen neemt, dan kun je de hele wereld aan. The sky is the limit!”