Lifestyle

Digitaal handje helpen

Vertel / 7 digitale zorgtrends Gepubliceerd op 25 augustus 2020 Natuurlijk is de zorg mensenwerk, maar technologie kan de mens wel helpen. Op een robot aan je bed zit je misschien niet op te wachten, maar er zijn allerlei andere high tech gadgets die het leven van chronisch zieken net een beetje makkelijker maken.
Nori, de chatbot
Een chronische darmziekte kan een grote impact op je leven hebben. Met een gezonde leefstijl, de juiste voeding en weinig stress kun je de symptomen verlichten. Maar hoe pak je dat aan? Maak kennis met Nori, een chatbot-coach voor mensen met PDS, colitis of de ziekte van Crohn. Je kunt 24/7 tegen haar praten en vragen stellen over álle symptomen van je aandoening en zij helpt je je levensstijl te optimaliseren. De tips en adviezen die Nori geeft, zijn wetenschappelijk onderbouwd en gepersonaliseerd, ze passen dus bij jouw situatie.
Exoskelet: laat mensen met een dwarsleasie weer lopen
Lopen ondanks dat je verlamd bent? Met het exoskelet is dat echt mogelijk. Met dit futuristische hulpmiddel kun je zelfs met een dwarslaesie zelfstandig staan én lopen. In het robotpak zitten verschillende elektrische motoren die worden aangestuurd met behulp van een computer. De robotpakken zijn nu nog erg duur (tussen de 80.000 en 100.000 euro) en worden niet vergoed. Maar de ontwikkelingen en technologieën op dit gebied gaan razendsnel, waardoor het pak steeds betaalbaarder kan worden gemaakt. Het exoskelet wordt nu al af en toe in de praktijk ingezet bij revalidatiecentra. Dennie Jager traint wekelijks in zo’n exoskelet.
Verwacht wordt dat dit hightech harnas in de toekomst mogelijk – voor iedereen die dit zou willen – de rolstoel kan vervangen.
Slimme pleisters en verbanden
Naar schatting lopen jaarlijks ongeveer 500.000 Nederlanders rond met een complexe wond die moeilijk geneest. Daarom zijn wetenschappers druk bezig met het ontwikkelen van slimme pleisters en verbanden. Deze pleisters bevatten hele kleine sensoren die de wond steeds in de gaten houden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een infectie opsporen, de temperatuur van een wond meten en vaststellen hoeveel vocht er in de wond zit. Hierdoor worden complicaties sneller ontdekt en kan het wondbeleid worden aangepast, zodat de wond sneller geneest.
Slimme pleister met afstandsbediening
In het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem wordt een slimme pleister voor verpleging van patiënten op afstand getest. Zodra de pleister is opgeplakt, meet hij de ademhaling, hartslag, lichaamstemperatuur en de activiteiten van een patiënt. Alle gegevens worden opgeslagen in een computersysteem en direct verwerkt, zodat verpleegkundigen dit niet meer hoeven te doen. Als er iets afwijkt, gaat er via de computer direct een seintje naar de verpleegkundige of arts. Op die manier kunnen patiënten in de toekomst na een operatie sneller naar huis doordat er van een afstand gemonitord kan worden.
Meet je hartritme met Apple Watch
Denk je dat je af en toe last hebt van een snelle of onregelmatige hartslag? Met de Apple Watch (series 4 of nieuwer) kun je nu zelf een elektrocardiogram (ECG) maken en je hartritme meten. De ECG-app kan helpen om atriumfibrilleren te signaleren, dit is de meest voorkomende hartritmestoornis die op den duur kan leiden tot een beroerte. Naar schatting hebben 11 miljoen mensen in Europa hier last van, maar een derde is zich hier niet van bewust. De ECG’s, de bijbehorende beoordelingen en eventuele vastgestelde symptomen worden automatisch op je iPhone in de Gezondheid-app bewaard. Die gegevens kun je vervolgens in de vorm van een pdf naar je huisarts sturen.
De fysio als hologram
Het TechMed Centre in Twente werkt op dit moment aan holografische projecties, zodat je over een tijdje thuis bezoek kunt krijgen van bijvoorbeeld de fysiotherapeut – in hologram welteverstaan. Hij of zij kan zo precies zien wat je doet en gericht advies geven. Ook kan hij oefeningen voordoen, zodat je ze gemakkelijk zelf kunt nadoen. Je moet nog wel even geduld hebben voordat de fysio bij jou in 3D-vorm in je woonkamer aan de slag kan gaan. Verwacht wordt dat dit over circa vijf jaar echt realiteit is. Hoe sci-fi is dat?!
VR-brillen verminderen angst en pijn
Kan virtual reality (VR) helpen om de angst en pijn bij patiënten in het ziekenhuis weg te nemen? In het Catharina Ziekenhuis denken ze van wel. Hier zijn ze op drie afdelingen met een experiment met VR-brillen begonnen. Voor de afdelingen zijn programma’s op maat gemaakt. Van ontspanningsoefeningen in een sprookjesbos tot een wandeling in een historische binnenstad. De eerste resultaten zijn hoopgevend. Patiënten ervaren met name door de afleiding minder angst en pijn die soms gepaard gaat met een behandeling.