Voeding en een stoma: tips

Met een stoma zijn er geen etenswaren die je absoluut niet mag hebben. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat je lichaam reageert op een pittig gerecht of een bepaald drankje. Dat moet je zelf gaan ondervinden. Hieronder geven we je een aantal tips, afhankelijk van je type stoma.

Colostoma en voeding

Met een colostoma is het volgen van een dieet helemaal niet nodig. Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk weer een volwaardig voedingspatroon volgt.

Zorg dat je genoeg vocht binnenkrijgt, zo’n 1,5 à 2 liter per dag. Ook vezelrijke voeding (bruin brood, groente en fruit) en genoeg beweging zijn belangrijk. Te weinig vocht, vezelarme voeding en beweging veroorzaken verstoppingen.

Na het eten van bepaalde voedingsmiddelen kun je soms wat meer gasvorming, dunne of juist heel dikke ontlasting hebben. Vooral gerechten met kool, uien en prei veroorzaken dit.

Ileostoma en voeding

Bij een ileostoma moet je je voedingspatroon wat aanpassen, in verband met de dunne ontlasting. De dikke darm dikt normaal de ontlasting in door het opnemen van vocht en zouten. Doordat de dikke darm is verwijderd of niet meer in gebruik is, verlies je meer vocht en zout. Zorg daarom dat je 2 à 2,5 liter vocht per dag drinkt en extra zout eet.

Let er op dat je bij warm weer of tijdens het sporten extra drinkt en zout gebruikt. Voeg eens extra natriumzout (keukenzout) toe aan een maaltijd. Ook kun je zoutrijke producten eten, zoals kaas, rookvlees, bouillon, zoute haring en tomatensap. Met zoute drop kan een zouttekort overigens niet worden aangevuld – hier zit geen keukenzout in. Voor ileostomadragers geldt dus vooral: de extra voeding die je stoma nodig heeft is water.

Wil je meer lezen over de verschillen tussen deze stoma’s? Lees dan verder op deze pagina:  Verschillen colostoma en ileostoma

Urostoma en voeding

Met een urostoma is het volgen van een dieet helemaal niet nodig. Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk weer een volwaardig voedingspatroon volgt. Let er wel op dat je genoeg vocht binnenkrijgt. Minstens 2 liter per dag. Voldoende vocht zorgt ervoor dat de urine een goede zuurgraad (pH) krijgt.

Meer weten over stoma en voeding?

Wil je meer weten over de voeding die je bij een stoma het best kunt eten of drinken? Neem contact op met onze gespecialiseerde medewerkers. Bij MediReva helpen we al meer dan 40 jaar mensen bij het verzorgen van een stoma, dus we weten precies wat je nodig hebt!

📞 043 – 3690 820