Vakantie en reizen met een stoma

Misschien weet je als stomadrager niet precies wat je wel en niet kan doen op vakantie. Hieronder vind je antwoorden op drie veelgestelde vragen. Daarna kan je verder lezen over dingen die je mee moet nemen en verschillende vervoermiddelen.

1. Mag ik alles eten en drinken in het buitenland?

Neem op vakantie geen risico met dranken en voedsel. Drink alleen water uit flessen, pel of schil fruit altijd, kook groente goed door en bak het vlees goed gaar. Eet alleen verpakt ijs en géén schepijs.

2. Moet ik extra geneesmiddelen meenemen op reis?

Het is slim om op vakanties naar het buitenland een diarreeremmer (loperamide) en ORS mee te nemen. ORS vult bij ernstige diarree het verlies van zouten en mineralen aan.

3: Kan ik op vakantie hetzelfde stomamateriaal blijven gebruiken?

Stomamateriaal kan eerder loslaten als het warm is. Het is daarom altijd raadzaam om een extra voorraad mee te nemen. Als je op vakantie diarree krijgt, is het verstandig om stomazakjes bij te hebben die je aan de onderkant leeg kunt maken.

4: Kan ik altijd kraanwater gebruiken voor het reinigen of spoelen van mijn stoma?

Nee. Gebruik in het buitenland bij het wassen van je stoma of het spoelen van je colostoma altijd flessenwater – en dus géén leidingwater. Controleer bij het kopen dat de sealing van de dop intact is.

Lees meer over het spoelen van je stoma

Vakantie met een stoma: dit neem je mee

Er zijn een aantal zaken belangrijk om mee te nemen als je op reis gaat, namelijk:

  • Voldoende materiaal.
  • Indien je met bus of vliegtuig reist: extra stomamateriaal als handbagage (de rest verspreid je over je koffers). Informeer bij de vliegtuigmaatschappij naar de mogelijkheden.
  • Medische verklaring (kan door de stomaverpleegkundige worden afgegeven).
  • Telefoonnummers van leveranciers.
  • Adressen en telefoonnummers van internationale zusterverenigingen van de Nederlandse Stomavereniging. De adressen en telefoonnummers staan ook in het MediReva reismapje.
  • Open zakjes (handig bij diarree) en eventueel sluitklemmen.
  • Medicatie bij diarree (verkrijgbaar op recept via de huisarts) en ORS bij ileostoma.
  • Plastic wegwerpzakjes
  • Extra toiletpapier en/of tissues.
  • Plastic matrashoes om een tijdelijk bed te beschermen.

Vliegen met een stoma

Vliegen is voor stomadragers een extra uitdaging. Dat komt vooral door de eisen aan bagage en vloeistoffen die mee mogen in het vliegtuig. Daarnaast moet je papierwerk in orde zijn.

De hoeveelheid vloeibare stoffen die mee mag in je handbagage in het vliegtuig is beperkt. Als je een medische verklaring of medisch paspoort bij je hebt, mag je zoveel materiaal in de handbagage meenemen als gedurende de reis noodzakelijk is. Ook hoef je dan lotions en dergelijke niet in de daarvoor bestemde doorzichtige zakjes te doen. Er moet wel in de medische verklaring of het medisch paspoort uitdrukkelijk staan waar je de vloeistoffen voor gebruikt. De vloeistoffen én medicijnen moeten op naam gesteld zijn. Deze richtlijnen zijn volgens Nederlandse begrippen. In andere landen kunnen andere richtlijnen gelden. Overleg bij twijfel met de luchtvaartmaatschappij.

Hoeveel materiaal mag ik meenemen?

Sommige luchtvaartmaatschappijen maken vliegen met een stoma wat makkelijker. Ze bieden je de mogelijkheid om op vertoon van een medische verklaring extra bagage mee te nemen. Een stomaverpleegkundige kan deze verklaring afgegeven. Raadpleeg hiervoor de luchtvaartmaatschappij en informeer naar de mogelijkheden.

Tip van MediReva: vraag bij het boeken van een vliegreis naar een stoel bij het gangpad, zodat je vlot naar het toilet kunt gaan.

Lange autoritten met een stoma

Ga je met de auto op vakantie? En drukt de autogordel precies op je stoma? Los dit dan zo op:

Verstel je stoel of gebruik een kussen

Zo zit je iets hoger en komt er geen druk op de stoma.

Draag een stomasteunbandage met een cap

Zo bescherm je de stoma. Dit is aan te raden als je langere tijd in de auto zit.

Gebruik clips voor veiligheidsgordels.

Hiermee kun je je autogordel zo instellen dat deze geen druk op de stoma geeft. De clips zijn vaak verkrijgbaar in zaken waar ze automaterialen verkopen.

Tips van MediReva: Vraag toegang tot het invalidentoilet langs de snelweg en leg géén stomamateriaal op de hoedenplank. De hitte kan de kleeflaag namelijk aantasten, waardoor je materiaal minder goed plakt.

Reizen met een touringcar

In een touringcar kan je zelf niet bepalen wanneer je stopt. Meestal moet je bij een stop lang wachten voordat je naar de wc kan. Laat bij een reis per touringcar op de reispapieren aantekenen dat je altijd het toilet in de bus mag gebruiken.

Meer weten over reizen met een stoma?

Voor meer informatie over vakantie met een stoma kun je de gratis MediReva ReisWijzer aanvragen, via onze klantenservice of via info@medireva.nl. Je kunt ook contact opnemen met onze gespecialiseerde medewerkers. Zij helpen al meer dan 40 jaar mensen met een stoma, dus ze weten precies wat je nodig hebt om lekker op vakantie te gaan!

📞 043 – 3690 820