Wat is obstipatie?

Wanneer het lange tijd niet lukt om te poepen, heb je last van obstipatie. De oorzaak van obstipatie is niet altijd makkelijk aan te wijzen. Soms raken je darmen verstopt doordat je te weinig vezels eet of te weinig drinkt. Het kan ook een gevolg zijn van een ziekte of een verstoring in de zenuwen in en rond de endeldarm.

Wat de oorzaak ook is: obstipatie is een vervelend probleem. Het geeft je een opgeblazen gevoel of pijnlijke steken wanneer je naar de wc probeert te gaan. Naarmate je langer met obstipatie rondloopt wordt je ontlasting droger. Daardoor is die nog moeilijker kwijt te raken. Darmspoelen kan hierbij helpen.

Hoe helpt darmspoelen bij obstipatie?

Bij een darmspoeling wordt er lauwwarm water in de darm gebracht. Dat leidt tot twee reacties:

1. Het water maakt droge, harde ontlasting zachter

De ontlasting kan hierdoor makkelijker je lichaam verlaten. Het zal ook minder pijn doen om te poepen. Soms wordt er een speciale vloeistof gebruikt die ontlasting snel zacht maakt.

2. Het water prikkelt de darmen

Normaal zijn je darmen altijd in beweging. Ze spannen zich aan en ontspannen weer. Zo wordt je voedsel door het verteringsstelsel verplaatst, tot het bij de endeldarm is. Bij ernstige obstipatie stoppen je darmen met bewegen. Die beweging breng je weer op gang bij een darmspoeling.

Het water in de endeldarm en dikke darm prikkelt de darmwand. Die reageert door zich samen te trekken en duwt het water en de ontlasting naar buiten.

Wanneer mag ik darmspoelen?

Darmspoelen is niet geschikt voor iedereen die obstipatie heeft. Een darmspoeling kan de onderliggende oorzaak van je obstipatie verergeren. Ga nooit zelfstandig je darmen spoelen. Ook niet wanneer je dit in het verleden al eens gedaan hebt. Neem contact op met je arts en laat je onderzoeken.

Meer weten over darmspoelen bij obstipatie?

Heb je een vraag over obstipatie of darmspoelen? MediReva is er voor je. We helpen al meer dan 40 jaar mensen met darmproblemen. Onze medisch specialisten staan voor je klaar.