Darmspoelen volhouden: het begin kan moeilijk zijn

Ieder lichaam zit anders in elkaar. Ook iedere darm is anders. Starten met darmspoelen kan daardoor lastig zijn. Jij en je behandelaar moeten erachter komen wat voor jou de juiste frequentie van het spoelen is. Ook de juiste hoeveelheid vloeistof is een kwestie van experimenteren.

Gelukkig lukt het veel mensen om succesvol te darmspoelen. Wat dat betreft is darmspoelen ook een kwestie van ervaring. Hoe beter je je lichaam leert kennen, hoe makkelijker het wordt.

Darmspoelen lukt niet: wat nu?

Als darmspoelen niet lukt kan je twee dingen doen: doorgaan of stoppen. Voor sommige darmspoelers is het een kwestie van volhouden en consequent spoelen. De meeste darmen reageren goed op regelmaat en wennen vanzelf aan je darmspoel-routine. Als je geen verbetering ziet is er mogelijk iets anders aan de hand, waardoor je beter kunt stoppen met darmspoelen. Overleg dit met je behandelaar, die kan met je bekijken waarom darmspoelen niet lukt.

Afhaken bij darmspoelen: meestvoorkomende oorzaken

Hoewel darmspoelen veel voordelen kan hebben, haken sommige spoelers toch af. Waarom ze precies stoppen met darmspoelen verschilt per persoon. De meestvoorkomende redenen zijn:

1: Aanhoudende krampen

Te veel vloeistof, te koud water of een te hoge spoelfrequentie kunnen je darmen overprikkelen. Het gevolg: pijnlijke darmkrampen. Sommige mensen die darmspoelen blijven krampen krijgen, ook na de beginperiode. Het is niet altijd duidelijk waar dit aan ligt.

2: Medische redenen

Je kunt alleen darmspoelen als je darmen voor de rest goed functioneren. Heb je vaak last van diarree of krijg je bijvoorbeeld een darmontsteking? Dan is darmspoelen niet meer mogelijk. Dat is vervelend, want mogelijk heb je er wel voordelen van.

Na de stop moeten je darmen opnieuw wennen aan de spoel-routine. Daarom liggen motivatie-problemen op de loer als je om medische redenen moet stoppen.

4: Het kost teveel moeite

Darmspoelen kost tijd en vraagt om discipline. Daardoor lijkt het soms makkelijker om het niet te doen. Zeker voor mensen met incontinentieklachten of een colostoma is dit een afweging. De voordelen van darmspoelen wegen dan niet op tegen de extra inspanning die ervoor nodig is.

Lukt darmspoelen niet?

Afhaken bij darmspoelen is geen schande. Voor sommige mensen werkt het gewoon minder goed dan voor anderen. Overweeg je zelf om te stoppen met spoelen? Aarzel dan niet om ons te bellen. Of lees deze tips eens. We hebben veel mensen met darmspoelen geholpen en misschien hebben we een gouden darmspoel-tip voor je.