Algemene tips bij darmspoelen
- Start elke dag met spoelen en bouw de hoeveelheid vloeistof op in overleg met je voorschrijver tot een maximum. We adviseren je om te starten met spoelen in de ochtend. Dit omdat onze darmen gewend zijn om zich dan te ledigen. Lukt dat niet, probeer het dan 2 of 3 uur na het avondeten.
- Neem je tijd voor het darmspoelen en zorg ervoor dat je een toilet ter beschikking hebt voor jezelf. Dit geeft ook meer rust.
- Zorg ervoor dat het water op lichaamstemperatuur is, dus rond de 37 graden. Is het water warmer dan 37 graden, dan kan dat leiden tot verbranding van het slijmvlies. Is het water kouder dan 37 graden, kan het leiden tot krampen en flauwvallen. Blijf dus altijd de temperatuur van het spoelwater controleren met bijvoorbeeld een badthermometer.
- Neem een kan koud water en (thermos)kan warm water mee naar het toilet waar je spoelt. Dit voorkomt dat je door het huis moet lopen om het water op de juiste temperatuur te krijgen.
- Ga je voor het eerst spoelen? Zorg ervoor dat er iemand bij je in de buurt is. Draai de deur van het toilet niet op slot. Stel dat er iets gebeurt, dan kan diegene snel ingrijpen.
- Vul de hele slang met water, zodat er geen lucht meer in de slang is. Dit voorkomt dat er een hoop lucht onnodig in je darmen terechtkomt.
- Stop pas met ondersteunende laxerende middelen/medicatie als de voorschrijver dit aangeeft. Vraag aan hem/haar hoe je moet afbouwen. Hier zijn namelijk geen vaste regels voor. Stop nóóit op eigen inzicht.
- Zorg ervoor dat je regelmatig vezelrijk eet en voldoende water drinkt. (Tenzij dit juist anders voorgeschreven is.) Het is normaal gesproken beter om 6 tot 8 keer per dag een kleine portie te eten dan bijvoorbeeld drie grotere maaltijden verdeeld over de dag.
- Blijf bewegen als dat gaat, dat heeft positief effect op je darmen en spijsvertering.