Als je moet gaan darmspoelen, roept dat vaak tal van vragen op. Wat betekent dat voor mijn dagelijkse leven? En waar moet ik op letten? Je leest al onze darmspoeltips op deze pagina. Ga je op reis? Bekijk dan onze pagina met reistips.

Tips bij de eerste keer darmspoelen

Tip 1: Doe de deur niet op slot

Ga je voor het eerst spoelen? Draai de deur van het toilet niet op slot. Zo kan iemand je helpen als er iets mis gaat.

Tip 2: Zorg dat er iemand in de buurt is

Schakel iemand in die je vertrouwt en die je kan helpen als het nodig is. Als er iets gebeurt, dan kan diegene snel ingrijpen.

Tips bij voorbereiding darmspoelen

Tip 3: Eet vezelrijk

Zorg ervoor dat je regelmatig vezelrijk eet en voldoende water drinkt. (Tenzij dit juist anders voorgeschreven is.) Het is normaal gesproken beter om 6 tot 8 keer per dag een kleine portie te eten dan bijvoorbeeld drie grotere maaltijden.

Wil je weten hoe het zit met voeding en darmspoelen? Bijvoorbeeld wat wél goed en juist niet goed werkt op de darmen? Dan raden we je aan om met een diëtist in gesprek te gaan. Hou eventueel voor jezelf of voor de voorschrijver een dagboekje bij.

Tip 4: Blijf in beweging

Blijf bewegen als dat gaat, dat heeft een positief effect op je darmen en spijsvertering.

Tip 5: Leg de thermometer klaar

Zorg ervoor dat het water op lichaamstemperatuur is, dus rond de 37 graden. Is het water warmer dan 37 graden, dan kan dat leiden tot verbranding van het slijmvlies. Is het water kouder dan 37 graden, kan het leiden tot krampen en flauwvallen. Blijf dus altijd de temperatuur van het spoelwater controleren met bijvoorbeeld een badthermometer.

Tip 6: Neem koud en warm water mee

Neem een kan koud water en (thermos)kan warm water mee naar het toilet waar je spoelt. Dit voorkomt dat je door het huis moet lopen om het water op de juiste temperatuur te krijgen.

Tips voor tijdens het darmspoelen

Tip 7: Zorg voor rust

Neem je tijd voor het darmspoelen en zorg ervoor dat je een toilet ter beschikking hebt voor jezelf. Dit geeft ook meer rust.

Tip 8: Haal lucht uit de slang

Doe dit voordat je de conus of katheter inbrengt. Vul de hele slang met water, zodat er geen lucht meer in de slang is. Dit voorkomt dat er lucht in je darmen terechtkomt.

Tip 9: Zorg voor een goede houding op het toilet

Rechtop, met je voeten plat op de grond of met een krukje onder je voeten en je knieën iets opgetrokken. Kom je niet met je voeten bij de grond? Koop dan een krukje.

Tip 10: Gebruik een babybillencrème

Darmspoelen kan zorgen voor schrale billen. Smeer ze daarom in met een babybillencrème, zoals sudocrème. Gebruik liever geen vaseline: dit kan bacteriën ‘insluiten’.

Tips bij het trainen van je darmen

Tip 11: Bouw de hoeveelheid water rustig op

Start elke dag met spoelen en bouw de hoeveelheid vloeistof op in overleg met je voorschrijver tot een maximum.

Tip 12: Spoel in de ochtend

We adviseren je om te starten met spoelen in de ochtend. Dit omdat onze darmen gewend zijn om zich dan te ledigen. Lukt dat niet, probeer het dan twee of drie uur na het avondeten.

Tip 13: Spoel regelmatig en op een vast tijdstip

Bedenk voor jezelf wat een geschikt moment is. Begin je ’s ochtends om zeven uur met werken? Dan is het misschien prettiger om ’s avonds te spoelen. Voor kinderen is het vaak handig om aan het einde van de middag te spoelen: buiten de ochtend- en avondspits. Wil je switchen in spoeltijd? Dat kan. Maar doe dat dan wel voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld de hele herfstvakantie. Regelmaat is heel belangrijk, want zo raken je darmen het snelst gewend aan het spoelen.

Tip 14: Stop alleen met laxerende middelen op advies van je zorgverlener

Stop pas met ondersteunende laxerende middelen/medicatie als de voorschrijver dit aangeeft. Vraag aan hem/haar hoe je moet afbouwen. Hier zijn namelijk geen vaste regels voor. Stop nóóit op eigen inzicht.

Tip 15: Houd een spoeldagboek bij

Een dagboek geeft inzicht in je vooruitgang bij het spoelen. Het is vaak een goede stimulans om door te blijven gaan. Ook helpt het om mogelijke problemen inzichtelijk te maken. Laat je dagboek zeker zien aan een zorgprofessional, zodat er goed en gericht advies kan worden gegeven.

Wil je meer tips bij darmspoelen?

We vertellen je graag over onze aandachtspunten en de voorbereiding voor het darmspoelen. MediReva helpt al meer dan 40 jaar mensen die hun darmen spoelen. Stel je vraag aan onze medisch specialisten.