Tip 1: Neem een Europees medisch paspoort mee

Zorg voor een Europees medisch paspoort  zodat de douane gelijk ziet welke spullen je bijhebt en wat de reden hiervoor is. MediReva kan dit voor je regelen.

Tip 2: Gebruik schoon water

Gebruik in landen waar je geen kraanwater kan drinken water uit flessen. Die kun je door een waterkoker of de zon opwarmen tot 37 graden. Vergeet je badthermometer niet om te controleren of het water de juiste temperatuur heeft.

Tip 3: Diarree? Stop met spoelen!

Kijk goed uit met wat je eet in het buitenland. Heb je diarree? Stop dan direct met spoelen. Je mag je darmen namelijk niet verder overprikkelen. Als alles weer tot rust is gekomen, kun je weer starten met spoelen.

Tip 4: Drink genoeg water in warme landen

Is het erg warm in het land waar je naartoe gaat? Drink dan meer water dan gebruikelijk. Dit om je vochtpeil op orde te houden.

Tip 5: Doe aangifte als je je spoelsysteem verliest

Raak je je spoelsysteem op vakantie kwijt of wordt het gestolen? Doe dan aangifte bij de lokale politie. Als je een aangifteformulier hebt, kan de zorgverzekeraar ervoor zorgen dat je een nieuwe set of pomp krijgt ter vervanging en dit wordt ook vergoed.

Tip 6: Elektrische pomp? Neem een handpomp mee

Je elektrische pomp kan stuk gaan op reis. De kans dat je in het buitenland snel een geschikte nieuwe vindt is klein. Neem als backup een handpomp mee, zodat je in ieder geval kunt spoelen.

Darmspoelen op reis: vliegtips

Neem spoelhulpmiddelen mee in je handbagage als je gaat vliegen. Hierdoor raak je je spullen niet kwijt en kunnen ze niet beschadigen.

Vraag bij je vliegmaatschappij na hoeveel extra handbagage je mag meenemen. Dit om verrassingen of onnodige hogere kosten op het vliegveld te voorkomen.

Colostoma spoelen op reis

Voor colostomadragers die darmspoelen is reizen vooral een kwestie van genoeg materiaal inpakken. Je hebt de normale spullen nodig om je stoma te verzorgen en je normale stomamateriaal. Houd er ook rekening mee dat je op reis soms niet kunt darmspoelen, bijvoorbeeld omdat je spoelset stuk is of omdat je ziek bent. Dan heb je waarschijnlijk ook grotere opvangzakken nodig. Zie ook onze pagina met tips voor: reizen met een stoma.

Meer weten over darmspoelen op vakantie?

MediReva is er voor je. We helpen al meer dan 40 jaar mensen met darmproblemen. Onze medisch specialisten staan voor je klaar. Zij beantwoorden graag je vragen over darmspoelen op reis.