9x de beste tips voor darmspoelen

Regioverpleegkundige Charlotte Kruijning (35) begeleidt mensen bij het opstarten van darmspoelen. Daarnaast is ze ook ervaringsdeskundige: haar twee kinderen hebben anusatresie. Speciaal voor VERTEL… geeft ze haar beste tips.

1. Neem de tijd voor het spoelen

“Het is belangrijk om je lichaam goed te leren kennen. Leer aan te voelen wanneer je darmen echt leeg zijn. Daar zijn rust en ontspanning voor nodig. Neem daarom een boek, krant of tablet mee naar het toilet. Dan heb je wat ontspanning en gaat de tijd sneller.”

2. Zorg voor een goede houding op het toilet

“Rechtop, met je voeten plat op de grond of met een krukje onder je voeten en je knieën iets opgetrokken. Kom je niet met je voeten bij de grond? Koop dan een krukje.”

3. Houd een spoeldagboek bij

“Een dagboek geeft inzicht in je vooruitgang bij het spoelen. Het is vaak een goede stimulans om door te blijven gaan. Ook helpt het om mogelijke problemen inzichtelijk te maken. Laat je dagboek zeker zien aan een zorgprofessional, zodat er goed en gericht advies kan worden gegeven.”

4. Spoel regelmatig en op een vast tijdstip

“Bedenk voor jezelf wat een geschikt moment is. Begin je ’s ochtends om zeven uur met werken? Dan is het misschien prettiger om ’s avonds te spoelen. Voor kinderen is het vaak handig om aan het einde van de middag te spoelen: buiten de ochtend- en avondspits. Wil je switchen in spoeltijd? Dat kan. Maar doe dat dan wel voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld de hele herfstvakantie. Regelmaat is heel belangrijk, want zo raken je darmen het snelst gewend aan het spoelen.”

5. Gebruik een babybillencrème

“Darmspoelen kan zorgen voor schrale billen. Smeer ze daarom in met een babybillencrème, zoals sudocrème. Laat vaseline liever links liggen: dit kan bacteriën ‘insluiten’.”

6. Zorg voor de juiste watertemperatuur

“De juiste watertemperatuur is heel belangrijk bij het darmspoelen. Gebruik daarom een badthermometer om de temperatuur te bepalen of stel de thermostaatkraan in op de juiste temperatuur. Het advies is om tussen de 36-38°C te spoelen. Maar als de watertemperatuur 36°C is en je moet alle spullen nog installeren, kan het best alweer afgekoeld zijn en kun je krampen krijgen door het koudere water. Houd daarom 37°C aan dan zit je altijd goed. Spoel nóóit met water boven de 38°C. Dit kan namelijk je darmslijmvlies beschadigen.”

7. Bewaar je spoelspullen in een afwasteiltje

“Vaak worden de spullen geleverd in tassen. Maar het kost best veel tijd om deze steeds in- en uit te pakken. Bovendien kun je het teiltje onder de zak water zetten, mocht hij lekken.”

8. Blijf als ouder zo ontspannen mogelijk bij het darmspoelen

“Moet je darmspoelen bij je zoon of dochter? Probeer dan niet aan hem of haar te laten blijken dat je dit moeilijk vindt. Anders wordt je kind ook gespannen. Laat kleine kinderen even spelen met en voelen aan de materialen. Blaas samen het ballonnetje op en leg in simpele taal uit dat poepen ook op deze manier kan.”

9. Dwarse pubers die niet willen spoelen? Praat eens met een deskundige

“Vreemde ogen dwingen. Een deskundige zou zomaar eens je puber kunnen aansporen om te gaan spoelen. Tip: er bestaan ook uitleesbare pompen. Daarmee kun je op een app aflezen hoe het spoelen gaat. Zo kun je als ouder in de gaten houden hoe je kind omgaat met het spoelen.”

Persoonlijk verhaal

Charlotte is niet alleen verpleegkundige, maar ook ervaringsdeskundige als het op darmspoelen aankomt. Haar twee kinderen hebben namelijk anusatresie. Lees hier haar persoonlijke verhaal.