Wat is urge-incontinentie?

Urge-incontinentie heet ook wel aandrangincontinentie. Bij deze vorm van urine-incontinentie spant de blaasspier zich plotseling aan. Dit kan gebeuren als je temperatuur plotseling verandert, bijvoorbeeld als je in koud water springt, maar ook zomaar, bijvoorbeeld als je rustig op de bank ligt.

Wanneer de blaasspier zich aanspant krijg je een plotselinge aandrang om te plassen. De opgehoopte urine duwt tegen de blaassluitspier en de sluitspier in je urinebuis. Die kunnen de druk niet altijd aan, waardoor je urine verliest.

Bij ernstige vormen kan de aandrang niet meer worden onderdrukt en is incontinentie het gevolg. De blaasspier trekt zich samen en de blaas leegt zich geheel of gedeeltelijk.

Prikkelblaas

Bij lichtere gevallen van aandrangincontinentie is er aanvankelijk alleen sprake van een prikkelblaas, waarbij een hinderlijke aandrang bestaat om vaak te plassen. Je kunt de urine nog ophouden. Gemiddeld gaan mensen zo’n 4 tot 8 keer per dag naar het toilet. Wanneer je (veel) vaker naar het toilet moet, kan dit duiden op aandrangincontinentie.

Plotseling plas niet op kunnen houden

Mensen met urge-incontinentie worden vaak overvallen door hun aandrang om te plassen. Ze moeten vaak naar de wc en krijgen plotselinge aandrang bij temperatuurwisseling of bij het thuiskomen.

Bij urge-incontinentie verlies je meestal veel urine in één keer. Dat komt omdat de blaasspier zich helemaal samenknijpt. Bij andere vormen van incontinentie, zoals stress-incontinentie of zwangerschapsincontinentie verlies je meestal minder urine, omdat de blaasspier zich niet aanspant.

Oorzaken van urge-incontinentie

Urge-incontinentie kan veroorzaakt worden door:

  • Een blaasontsteking;
  • Darmproblemen;
  • Bestraling die je in het verleden hebt gehad;
  • Overmatig alcoholgebruik;
  • Teveel koffie drinken;
  • Een verzakte blaas of baarmoeder;
  • Neurologische aandoeningen zoals: een dwarslaesie, multiple sclerose, Parkinson of een herseninfarct.

 

Soms is er geen directe oorzaak aan te wijzen voor aandrangincontinentie. Dan spreken we van idiopathische incontinentie.

Vragen over urge-incontinentie?

Bij MediReva vertellen we je graag meer over incontinentie en de beschikbare hulpmiddelen. Wij helpen al meer dan 40 jaar mensen met incontinentie. Onze gespecialiseerde medewerkers weten precies wat je nodig hebt!