Tip 1: Kies makkelijk wasbare kleding bij incontinentie

Hoe goed je incontinentiemateriaal ook is, je houdt kans op lekkages. Houd daar rekening mee wanneer je kleding koopt. Het zou zonde zijn als je veel geld uitgeeft aan een kledingstuk dat je na één keer dragen in de prullenbak moet gooien.

Stoffen die je beter kunt vermijden zijn:

  • Zijde;
  • Wol en varianten van wol zoals kasjmier, angora en merino;
  • Leer;
  • Kant;
  • Bont.

Tip 2: Zoek aangepaste kleding die je makkelijk aan en uittrekt

Wanneer je incontinent bent, heb je voordeel van kleding die makkelijk aan en uit gaat. Soms kan je incontinentiemateriaal alleen vervangen wanneer je je broek helemaal uit doet. Daarnaast kan een broek die makkelijk uitgaat soms het verschil betekenen tussen een lekkage of op tijd op de wc zitten.

Er zijn verschillende soorten aangepaste (nette) kleding voor mensen met incontinentie. Bijvoorbeeld pantalons met een elastiek of een flap aan de voorkant. Je kunt ook denken aan een broek met een weggewerkte ritssluiting aan de zijkant of een hansop voor ‘s nachts. Met deze kleding wordt het vervangen van je incontinentiemateriaal makkelijker.

Tip 3: Warm weer: draag iets luchtigs

Incontinentiemateriaal kan broeierig worden als het warm is. Dat irriteert de huid en zorgt dat die rood of droog wordt. Dat gebeurt sneller op een warme zomerdag. De temperatuur loopt in je kruis of tussen je billen snel op en zweet kan voor extra irritatie zorgen. Dit kan je voorkomen door bij incontinentie luchtige kleding te dragen. Bijvoorbeeld een korte broek of een wijd vallende zomerjurk. Daarmee krijgt je lichaam meer kans om af te koelen.

Tip 4: Zoek incontinentiemateriaal dat bij je ondergoed past

Incontinentiemateriaal is beschikbaar in verschillende kleuren. Toch draagt het gros van de mensen met incontinentie witte slips of inleggers. Voor de effectiviteit van het materiaal maakt het niets uit, maar het kan een fijn gevoel geven om materiaal te dragen, waarvan de kleur bij je ondergoed past. Tijdens een intieme avond met je partner ligt er dan minder nadruk op je incontinentie en met een matching setje voel je je al snel meer sexy.

Meer tips nodig bij incontinentie en kleding?

Wil je tips voor jouw specifieke situatie? We helpen je graag verder. MediReva helpt al meer dan 40 jaar mensen met incontinentie door heel Nederland. Neem contact op met onze gespecialiseerde medewerkers. Zij weten precies wat je nodig hebt!