Incontinentie tijdens je vakantie: dit raden we aan

Op reis gaan met incontinentie vraagt om een goede voorbereiding. We helpen je graag een eindje op weg met deze vakantietips.

Tip 1: Neem liever te veel opvangmateriaal mee dan te weinig

Mogelijk gebruik je tijdens deze periode iets meer materiaal dan normaal.

In het vakantieland is niet altijd het materiaal voorhanden dat je nu gebruikt. Ook de kwaliteit van de beschikbare opvangmaterialen kan verschillen van land tot land.

Tip 2: Geef bij je reisorganisatie aan dat je incontinent bent

Ga je op reis met een groep of heb je een touroperator? Laat dan weten dat je incontinent bent. Zo kan de organisatie rekening met je houden. Bijvoorbeeld met extra laadruimte, sanitaire stops of een eigen kamer. Misschien kan je bepaalde activiteiten niet meedoen, maar zijn er alternatieven beschikbaar.

Tip 3: Neem een onderlegger mee

Op reis slaap je in een vreemd bed op een vreemde plek. Daar loop je de kans dat je ‘s nachts een lekkage krijgt. Neem daarom je eigen (wasbare) onderlegger mee. Het beddengoed moet misschien wel in de was, maar het is een fijne gedachte dat de matras schoon en droog blijft.

Incontinent in het vliegtuig

Vliegen terwijl je incontinent bent levert zijn eigen uitdagingen op. Je zit met veel mensen in een kleine ruimte en er zijn weinig wc’s aan boord. Bovendien is een vliegreis voor veel mensen stressvol, waardoor je mogelijk meer naar de wc moet dan normaal. Maak je vliegreis aangenamer met deze tips voor mensen die incontinent zijn tijdens vliegen.

Tip 1: Reserveer (indien mogelijk) een plek aan het gangpad.

Zo ben je sneller bij de wc. Dat scheelt je veel stress.

Tip 2: Vraag of je extra handbagage mee mag nemen

Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden de mogelijkheid om extra handbagage mee te nemen wanneer je incontinent bent. Informeer bij je luchtvaartmaatschappij naar de mogelijkheden.

Tip 3: Verdeel je materiaal over je koffers of tassen

Het is verstandig om een gedeelte van je materialen in je handbagage mee te nemen. Dan heb je toch materiaal mee als er iets met je koffer gebeurt. Heb je een medereiziger? Verdeel dan je materiaal over twee koffers.

Tip 4: Bewaar plakstrips niet in het ruim

Bewaar materiaal met een plakstrip (bijvoorbeeld condoomkatheters) niet in het ruim. De temperatuur is daar laag is en dit is niet bevorderlijk voor de plakkracht van de strips.

Tip 5: Neem een onderlegger mee

Het is heerlijk als je kan slapen in het vliegtuig, zeker bij een lange reis. Neem eventueel een onderlegger mee op je vlucht, voor wanneer je ongemerkt een lekkage krijgt.

Reizen met een katheter

Heb je een katheter en wil je op vakantie? Dan hebben we ook tips voor je. Bekijk ze op deze pagina: Tips voor reizen met een katheter.

Vragen over incontinentie op reis?

MediReva helpt al meer dan 40 jaar mensen met verschillende vormen van incontinentie. We krijgen veel vragen over omgaan met incontinentie tijdens een vakantie. Neem contact op met onze gespecialiseerde medewerkers. Zij weten precies wat je nodig hebt!