Video-instructies

Wil je specifieke instructies volgens voor jouw hulpmiddel? Zoek ze op in onze kennisbank:

Video-instructies voor retentiemateriaal >

MR_zorggebieden-instructies-continentiezorg_V2

Katheterzak verwisselen: instructies

Bij het verwisselen van een katheterzak is het belangrijk dat je hygiënisch werkt. Met de volgende instructies voorkom je dat er urine lekt of dat er schadelijke stoffen via je katheter het lijf binnendringen.

Oude zak verwijderen

  1. Leeg de oude katheterzak met het kraantje aan de onderkant;
  2. Draai het kraantje weer dicht;
  3. Was je handen met water en zeep;
  4. Knijp met een hand de katheter dicht, zodat er geen urine uitloopt. Je kunt hiervoor ook een klem gebruiken of je katheterventiel dichtdraaien. Daarna kan je de oude zak verwijderen;
  5. Koppel de slang voorzichtig los van de katheter. Trek niet te hard.
  6. Houd de slang omhoog en maak de katheterzak los.

Nieuwe zak koppelen

  1. Haal de nieuwe katheterzak uit de verpakking, meestal vind je in de verpakking de zak met daaraan vast de slang en een apart koppelstuk;
  2. Let erop dat het kraantje aan de onderkant van de urinezak gesloten is;
  3. Maak de zak vast aan je been of aan een ophangrekje;
  4. Knip de slang op de juiste lengte, zodat er geen knik in kan komen;
  5. Pak het koppelstuk en maak het vast aan de slang van de urinezak;
  6. Koppel de zak aan het uiteinde van je katheter. Schuif de onderdelen voorzichtig in elkaar en let erop dat ze goed vast zitten;
  7. De zak is nu klaar voor gebruik. Was je handen en wacht een tijdje;
  8. Controleer of de urine goed in de zak loopt. Als dat niet het geval is, controleer je de slang, het koppelstuk en eventueel je katheterventiel.

Katheterzak bevestigen aan been

Om een urinezak met je mee te dragen zijn er speciale houders ontwikkeld. Deze beenbanden of beenzakhouders houden de urinezak op de plaats zonder te knellen. Voor bewegelijke gebruikers of sporters zijn er ook elastische beenzakhouders.

Katheterzak legen

Een katheterzak leeg je eenvoudig in het toilet met behulp van het kraantje aan de onderkant van de zak. Koppel de zak los en richt de opening van het kraantje in de wc. Zorg dat het kraantje de rand van de wc niet raakt. Verwijder eventueel het afsluitdopje. Zet daarna de kraan open en laat de zak leegstromen. Je kunt de zak daarna eventueel spoelen met water.

Instructies zelfkatheterisatie

Bij zelfkatheterisatie gebruik je een eenmalige katheter om je blaas te legen. Die breng je zelf in via je plasbuis. Dit doe je als volgt:

  1. Was je handen met water en zeep
  2. Heb je een katheter die in water verpakt is? Activeer dan het glijmiddel door de katheter horizontaal in de verpakking te houden.
  3. Open de verpakking van de katheter. Zorg daarbij dat je de katheter zo min mogelijk aanraakt
  4. Optioneel bij een droog verpakte katheter: bevochtig de katheter om het glijmiddel te activeren;
  5. Reinig je handen opnieuw en reinig ook de ingang van je plasbuis;
  6. Pak de katheter vast bij het koppelstuk. Raak het andere uiteinde van de katheter niet aan en schuif deze voorzichtig in je plasbuis;
  7. Schuif steeds een stukje door, tot er urine uit de katheter begint te stromen;
  8. Als de urine stopt met stromen, trek je de katheter voorzichtig weer terug. Doe dit in stapjes van 1-2 centimeter. Als er weer urine begint te stromen stop je even, totdat de stroom weer ophoudt;
  9. Doe dit tot de blaas leeg is;
  10. Stop de eenmalige katheter terug in de verpakking en gooi hem weg.

Zelfkatheteriseren vrouw

Zelfkathterisatie is bij een vrouw ingewikkelder dan bij een man. Dit komt omdat de opening van de plasbuis lastiger te vinden is. Die bevindt zich in de vulva, waardoor het als vrouw lastig is om te zien wat je doet.

Bij stap 6 in de bovenstaande instructies kan je als vrouw een spiegeltje gebruiken. Daarmee kan je beter zien wat je aan het doen bent.

Meer instructies nodig bij hulpmiddelen voor retentie?

MediReva helpt al meer dan 40 jaar mensen met een katheter. We vertellen je er graag meer over zelfkatheterisatie of het verwisselen van je katheterzak. Ook met vragen over andere hulpmiddelen kan je bij onze specialisten terecht.