De katheter

De katheter is een dunne slang. Die wordt via de plasbuis of de buikwand (operatief) in de blaas gebracht. Via de katheter kan urine het lichaam verlaten.

Er zijn verschillende soorten katheters in verschillend materiaal en grotere of kleinere maten. Afhankelijk van jouw lichaam bestel je een bepaalde lengte, diameter en kies je een soort tip. Welke katheter je precies nodig hebt, bespreek je met je hulpverlener.

Soorten katheters: materiaal

Katheters worden gemaakt in de volgende materialen:

Latex

Dit is de goedkoopste variant, die geschikt is voor korte duur. Deze variant is niet geschikt voor mensen met een latex-allergie.

Latex met een coating

Deze katheter heeft een coating die dragers beschermt tegen irritaties en afzetting in de plasbuis. Die coating kan bestaan uit hydrogel of siliconen.

Siliconen

Een katheter van siliconen kan 8 tot 12 weken gebruikt worden. Het materiaal is wat stugger dan latex.


Katheterzak of urinezak

Bij een verblijfskatheter of suprapubische katheter wordt continu urine afgevoerd. Voor de opvang van de urine gebruik je een opvangzak die je aansluit op de katheter. Voor overdag kun je een dagzak gebruiken, die je op het been draagt. ‘s Nachts sluit je een urinezak aan met een grotere inhoud. Die zak bevestig je bijvoorbeeld met een rekje aan de rand van het bed. De dagzak en de nachtzak hebben aan de onderkant een kraantje om tussentijds de urine af te voeren in het toilet. Er zijn verschillende soorten urineopvangzakken beschikbaar, namelijk beenzakken en nachtopvangzakken.

Beenzakken

Beenzakken kun je zowel op het bovenbeen als onderbeen dragen. De slang kun je in de meeste gevallen op een gewenste lengte maken. De beenzak heeft een inhoud van 500, 600 of 750 ml. Een beenzak heeft een kraantje om het zakje leeg te maken. Je sluit de zak op een universele manier aan op je katheter.

Nachtzakken of bedopvangzakken

Nachtzakken/bedopvangzakken bevestig je aan het bed. Ze hebben een inhoud van 1500 tot 2000 ml. Net als een beenzak sluit je een opvangzak op een universele manier aan op je katheter. Ook kun je een nachtzak aan een beenzak koppelen.


Katheterventiel

Een katheterventiel is een soort kraantje dat je aansluit op de katheter. De urine wordt hierbij gewoon in de blaas opgeslagen, totdat je het ventiel opent. Zo kun je de blaas trainen en behoudt deze zijn functie en capaciteit.

Een katheter met een kraantje mag je alleen gebruiken op advies van een arts of continentieverpleegkundige. Zij instrueren je over het gebruik ervan en zullen aangeven hoe vaak en wanneer je de blaas moet legen.


Beenbandjes en beenzakhouders

Urinebeenzakken bevestig je aan het bovenbeen of onderbeen. Hiervoor zijn speciale houders ontwikkeld. Deze beenbanden of beenzakhouders houden de urinezak op de plaats zonder te knellen. Voor bewegelijke gebruikers zijn er ook elastische beenzakhouders leverbaar.


Andere middelen

Door een lichamelijke beperking of handicap is het soms moeilijker om zelf te katheteriseren. Andere hulpmiddelen kunnen dan uitkomst bieden. Soms kan een (been)spiegeltje het zelfkatheteriseren voor vrouwen vergemakkelijken. Ook een broekafhouder, inbrenghulp of kledingklem kan praktisch zijn. Onze gespecialiseerde verpleegkundigen helpen je graag bij het vinden van de juiste hulpmiddelen.

Wil je meer weten over retentie-hulpmiddelen?

We vertellen je er graag meer over. MediReva helpt al meer dan 40 jaar mensen met een verschillende soorten katheters van verschillend materiaal. Stel je vragen over hulpmiddelen aan onze specialisten via: