Wond

Do’s & don’ts: zo verzorg je het litteken van je keizersnede

Vertel / Zo verzorg je het litteken van je keizersnede Gepubliceerd op 08 mei 2020 Een keizersnede is een ingrijpende operatie waar je een aantal weken van moet herstellen en waar je een blijvende herinnering aan overhoudt. Het verzorgen van de wond is belangrijk om het litteken zo mooi mogelijk te laten genezen.
Alle littekens zijn het bewijs dat je lichaam iets heeft meegemaakt en soms is dat iets heel moois. Zoals het litteken na een keizersnede. Maar mooi of niet, je kunt er nog lange tijd last van hebben. Vaak wordt de wond met oplosbare hechtingen gehecht. Na ongeveer vijf tot zes weken is de wond dicht en vormt zich een litteken. Het litteken is het eerste half jaar nog dik, rood en oogt fel, maar dit zal steeds minder worden. Maar hoe voorzorg je je wond en litteken goed, en wat moet je vooral niet doen? We zetten de do’s & don’ts voor je op een rij.
Do’s
  • De eerste dagen na je bevalling kan de wond nog flink pijn doen en bloeden. Maak je wond daarom dagelijks goed schoon met lauw water (zonder zeep) en dep de wond zacht droog met een gaasje.
  • Je kunt je litteken na ongeveer twee weken verzorgen met een speciale littekencrème of zalf, of een neutrale crème of huidolie. Hiermee houd je het littekenweefsel soepel, voelt het minder trekkerig aan en stimuleer je de genezing.
  • Masseer je litteken na zes weken regelmatig. Hierdoor houd je het weefsel zacht en soepel. Bovendien verklein je de kans op verklevingen van het littekenweefsel en daarmee de kans op allerlei lichamelijke klachten.
  • Je litteken zal nooit helemaal verdwijnen, maar er zijn speciale siliconenpads en -gels die je litteken helpen genezen en gladder kunnen maken waardoor het minder opvallend is.

Don’ts
  • Is de wond droog, bedek hem dan niet met een gaasje of verband. Door je wond af te sluiten, creëer je een broeinest voor bacteriën. Laat je wond liever luchten, zodat deze sneller heelt.
  • Smeer de eerste twee weken geen (litteken)crème, zalf of huidolie op je wond. Hierdoor kan de wond juist gaan ontsteken.
  • Ga niet uitgebreid en onbeschermd zonnen de eerste twee jaar na je keizersnede. Uv-stralen irriteren het litteken waardoor het er roder zal uitzien.
  • Roken, ongezond eten en weinig hydrateren. Het klinkt als een open deur, maar een ongezonde leefstijl zorgt ervoor dat het litteken minder snel zal helen.

Trots op mijn litteken
Steeds meer vrouwen dragen hun keizersnedelitteken met trots. Hoe dat er uitziet? Bekijk het hier.