Huidbescherming stoma

Wanneer je een stoma hebt, moet de huid rondom je stoma zich aanpassen. De huid op je buik is niet gewend aan het dragen van een huidplak of het contact met de ontlasting die uit je stoma komt. De huid kan hierdoor geïrriteerd raken of stuk gaan. Dit wil je voorkomen, want een geïrriteerde huid is niet alleen pijnlijk. Het zorgt er ook voor dat bacteriën of ziektekiemen makkelijker je lichaam binnendringen.

Huidproblemen stoma voorkomen: vier tips

1: Houd je huid goed in de gaten

Huidbescherming bij een stoma start met het voorkomen van problemen. Let bij het verschonen van je stomamateriaal goed op. Is de huid roder dan normaal? Zie je andere verkleuringen, wondjes of blaasjes? Wacht dan niet af en schakel direct met je arts of stomaverpleegkundige. Door er vroeg bij te zijn kan je ergere problemen voorkomen.

2: Zorg dat je huidplaat goed aansluit

Er mag maximaal één millimeter speling zitten tussen je stoma en de opening in je huidplaat. Wanneer je huidplaat goed past, beschermt die de huid. Bij een te grote opening stel je meer huid bloot aan de ontlasting die uit je stoma komt. Daardoor heb je meer kans op huidproblemen.

3: Zorg dat je huid niet uitdroogt

Een droge huid raakt snel geïrriteerd en gaat makkelijk stuk (bijvoorbeeld bij het verwijderen van pleisters of plakken). Het uitdrogen van je huid voorkom je door:

  • Wat kouder te douchen;
  • Kort te douchen;
  • Geen zeep of shampoo te gebruiken (of een milde variant te kiezen).

4: Gebruik geschikte huidverzorgingsproducten voor je stoma

Wil je een zalf gebruiken of een ander product? Kijk dan goed of dit de huid niet vet maakt. Een vette huid kan zorgen dat je huidplak niet meer goed plakt. Dat leidt tot lekkages die vaak de oorzaak zijn van huidproblemen.

Huidverzorgingsproducten stoma

Met het juiste verzorgingsmateriaal voorkom je huid- en/of stomaproblemen. MediReva heeft in haar assortiment verschillende producten, die voor elk specifiek probleem een oplossing bieden.

Huidbeschermende crème

Soms kan je lichaam wel wat extra’s gebruiken. Zoals een niet-vette huidbeschermende crème, die je huid soepel houdt en waterafstotend maakt. Een crème zorgt er ook voor dat het pH-niveau van je huid op peil blijft. Een geschikte crème zorgt bovendien voor een betere hechting van het opvangmateriaal.

Beschermfilmlaagjes

Beschermfilmlaagjes vormen een extra laag over je huid, waardoor je beter wordt beschermd tegen invloeden van ontlasting en urine. Je brengt de laag aan met een spray of een doek.

Poeder voor stoma

Bij een vochtige huid of slijmvliesaandoeningen kun je ook een huidbeschermende poeder gebruiken. Bijvoorbeeld als de huid zo geïrriteerd is dat de wondjes vocht afgeven. Het poeder beschermt de huid tussen de stoma en het opvangmateriaal. Bij gebruik van poeder is het zinvol om het overtollige poeder weg te blazen. Ook raden wij aan de huidplak of het poeder een beetje vochtig te maken, zodat het opvangmateriaal beter blijft zitten.

Pleister remover

Pleisterresten zijn makkelijk te verwijderen met de remover uit ons assortiment. Je kunt het ook gebruiken als je door een vette huid het opvangmateriaal niet kunt plaatsen. Wees echter voorzichtig: removers kunnen irriteren en de huid uitdrogen. Zuinig zijn in het gebruik en na gebruik reinigen met water voorkomt deze klachten.

Meer weten over huidbescherming bij een stoma?

We vertellen je graag meer over crèmes, poeders en pleister remover. Neem contact op met onze gespecialiseerde medewerkers. Zij helpen al meer dan 40 jaar mensen met stoma huidverzorgingsproducten, dus ze weten precies wat je nodig hebt!

📞 043 – 3690 820