Tips voor sporten met een stoma
Kan je sporten met een stoma? Ja, dat kan zeker. Wees wel voorzichtig met je buikspieren en zorg dat je de juiste materialen gebruikt om je stoma te beschermen. Hieronder lees je welke sporten je kunt doen.
Kan je sporten met een stoma? Ja, dat kan zeker. Wees wel voorzichtig met je buikspieren en zorg dat je de juiste materialen gebruikt om je stoma te beschermen. Hieronder lees je welke sporten je kunt doen.
Een stoma hoeft geen belemmering te zijn om te sporten en zwemmen. Sporten zorgt voor sterkere (buik)spieren. Een goede zaak, want daardoor wordt de kans op een breuk of uitstulping van je stoma (prolaps) kleiner. Met een stoma kun je bijna alle sporten beoefenen: van balsporten en krachtsporten tot atletiek en zwemmen.
De eerste 8 tot 12 weken na je stoma-operatie is het niet verstandig om intensief te sporten. De spierlaag en weefsels moeten dan nog herstellen. In die weken kan je wel rustige oefeningen doen.
Na 12 weken kan je (op eigen rekening) beschermingsbanden en caps bestellen. Voor het zwemmen zijn er banden om je stoma goed af te sluiten. Voor contactsporten of balsporten raden we een stomabeschermende cap aan.
Druk op je buikwand vergroot de kans op een liesbreuk of littekenbreuk. Ook kan je stomamateriaal daardoor loslaten. Let dus op jezelf en je buik als je gaat sporten.
Een aantal sporten kun je met een stoma beter niet uitoefenen.
Dit zijn:
Duursporten vragen bij een ileostoma en urostoma enige aanpassing. Let op dat je voldoende drinkt. Vaak moet je ook extra zout innemen. Bij duursporten produceren de urine- en ileostoma vaak minder. Om klotsen van het zakje te voorkomen, kun je indikkers in het zakje doen om de inhoud vaster te maken.
Door te sporten verstevig je de spieren van de buik en de bekkengordel. Je voorkomt zo rugklachten. Daarnaast zorgen stevige buikspieren voor een stevig korset rondom de stoma. Je stomaverpleegkundige geeft je graag richtlijnen voor buikspieroefeningen.
Zwemmen met een stoma is geen probleem. Het maakt daarbij niet uit of je zwemt in zout-, zoet- of chloorwater. Let wel op dat je het stomamateriaal niet vlak voor het zwemmen aanbrengt: de plakkracht is dan namelijk nog niet optimaal.
Je kunt het stomamateriaal extra vastzetten met speciale tapes – maar dat is in de meeste gevallen niet nodig. De meeste filters moeten tegen water beschermd worden. Hiervoor zitten er stickers in de verpakking.
Tijdens het zwemmen kun je kleinere zakjes gebruiken. Ook is er speciale zwemkleding voor stomadragers. Zo zijn er bedrijven die de zwemkleding op maat maken.
Hou je van duiken? Dat is wel degelijk mogelijk met een stoma. Om je lichaam en je stomamateriaal goed te beschermen, is het slim om een wetsuit te dragen. Zijn je darmen van slag, dan wordt duiken afgeraden. Ook het eten van gasvormende voedingsmiddelen vóór het duiken wordt afgeraden.
Jouw StomaExpert is er voor je.