Sporten met stoma? Doen!

Een stoma hoeft geen belemmering te zijn om te sporten en zwemmen. Sporten zorgt voor sterkere (buik)spieren. Een goede zaak, want daardoor wordt de kans op een breuk of uitstulping van je stoma (prolaps) kleiner. Met een stoma kun je bijna alle sporten beoefenen: van balsporten en krachtsporten tot atletiek en zwemmen.

Tips sporten en stoma

1: Sport niet met een stoma tijdens je herstel

De eerste 8 tot 12 weken na je stoma-operatie is het niet verstandig om intensief te sporten. De spierlaag en weefsels moeten dan nog herstellen. In die weken kan je wel rustige oefeningen doen.

2: Draag beschermingsbanden of caps

Na 12 weken kan je (op eigen rekening) beschermingsbanden en caps bestellen. Voor het zwemmen zijn er banden om je stoma goed af te sluiten. Voor contactsporten of balsporten raden we een stomabeschermende cap aan.

3: Voorkom druk op je buikwand

Druk op je buikwand vergroot de kans op een liesbreuk of littekenbreuk. Ook kan je stomamateriaal daardoor loslaten. Let dus op jezelf en je buik als je gaat sporten.

Sporten die je beter niet kunt doen met een stoma

Een aantal sporten kun je met een stoma beter niet uitoefenen. Dit zijn:

  • Gewichtheffen;
  • Intensieve kracht- en contactsporten;
  • Rugby;
  • Judo;
  • Karate;
  • Worstelen;
  • Sporten waarbij druk op de buikspieren en stoma komt, zoals brugturnen.

Duursporten en een stoma?

Duursporten vragen bij een ileostoma en urostoma enige aanpassing. Let op dat je voldoende drinkt. Vaak moet je ook extra zout innemen. Bij duursporten produceren de urine- en ileostoma vaak minder. Om klotsen van het zakje te voorkomen, kun je indikkers  in het zakje doen om de inhoud vaster te maken.

Kan ik buikspieroefeningen doen met een stoma?

Door te sporten verstevig je de spieren van de buik en de bekkengordel. Je voorkomt zo rugklachten. Daarnaast zorgen stevige buikspieren voor een stevig korset rondom de stoma. Je stomaverpleegkundige geeft je graag richtlijnen voor buikspieroefeningen.

Zwemmen met een stoma

Zwemmen met een stoma is geen probleem. Het maakt daarbij niet uit of je zwemt in zout-, zoet- of chloorwater. Let wel op dat je het stomamateriaal niet vlak voor het zwemmen aanbrengt: de plakkracht is dan namelijk nog niet optimaal.

Je kunt het stomamateriaal extra vastzetten met speciale tapes – maar dat is in de meeste gevallen niet nodig. De meeste filters moeten tegen water beschermd worden. Hiervoor zitten er stickers in de verpakking.

Tijdens het zwemmen kun je kleinere zakjes gebruiken. Ook is er speciale zwemkleding voor stomadragers. Zo zijn er bedrijven die de zwemkleding op maat maken.

Mag ik duiken met een stoma?

Hou je van duiken? Dat is wel degelijk mogelijk met een stoma. Om je lichaam en je stomamateriaal goed te beschermen, is het slim om een wetsuit te dragen. Zijn je darmen van slag, dan wordt duiken afgeraden. Ook het eten van gasvormende voedingsmiddelen vóór het duiken wordt afgeraden.

Meer weten?

Wij geven je graag tips en adviezen. Ook over hulpmiddelen die je nodig hebt bij sporten met een stoma. Neem contact op met onze gespecialiseerde medewerkers. Bij MediReva helpen we al meer dan 40 jaar mensen bij het verzorgen van een stoma, dus ze weten precies wat je nodig hebt!

📞 043 – 3690 820