Korte uitleg met wie je te maken krijgt

Ziekenhuis

Niet elk ziekenhuis legt alle soorten stoma’s aan of biedt nazorg bij elke soort stoma. Sommige ziekenhuizen voeren geen stomaoperaties meer uit, maar hebben nog wel een stomapoli. Ook zijn er samenwerkingsverbanden tussen ziekenhuizen, zodat gezamenlijk kwalitatief goede stomazorg kan worden geboden.

Medisch specialist

Een stomaoperatie wordt uitgevoerd door een chirurg die gespecialiseerd is in buikoperaties. Afhankelijk van het ziektebeeld wordt er soms een maag-, darm-, leverarts (MDL-arts), internist, gynaecoloog of oncoloog bij betrokken. Krijg je een urostoma, dan krijg je te maken met een uroloog. Deze stelt de diagnose en voert de operatie uit.

Stomaverpleegkundige

Een stomaverpleegkundige (of stomaconsulent) is een in stomazorg gespecialiseerd verpleegkundige. Meestal zijn deze verpleegkundigen verbonden aan een ziekenhuis. Sommigen werken in de thuiszorg of voor leveranciers van stomamaterialen. Stomaverpleegkundigen helpen en adviseren mensen die een stoma gaan krijgen of al hebben. Bij praktische vragen en dagelijkse problemen over de stoma kun je bij hen terecht. Voor specifieke vragen over voeding en seksualiteit of psychosociale problemen verwijzen zij je indien nodig naar een specialist.

Medisch speciaalzaken

Bij de medisch speciaalzaak – zoals MediReva – bestel je alle benodigde stomamaterialen. Medisch speciaalzaken hebben ook vaak stomaverpleegkundigen in dienst die je van advies kunnen voorzien.

Fabrikant

De fabrikant ontwerpt en produceert stomamateriaal en levert dit aan de medisch speciaalzaak. In Nederland zijn er verschillende fabrikanten met een breed assortiment aan stomamaterialen. Zo is er altijd wel materiaal dat bij jou en je stoma past.