Drinkvoeding
Drinkvoeding kan worden gebruikt als vervanging, maar kan ook worden toegepast als aanvulling op normale voeding. Drinkvoeding is in vele consistenties en smaken verkrijgbaar. Verder is er een grote verscheidenheid in calorieën, vetten, koolhydraten, eiwitten, mineralen en vitamines. Er is ook drinkvoeding verkrijgbaar die lactose-, gluten- of melkvrij is.
Vaak wordt drinkvoeding rechtstreeks uit het flesje of vanuit een glas of beker gedronken. Maar je kunt drinkvoeding ook toevoegen aan allerlei recepten. Hiervoor zijn door diëtisten veel lekkere recepten gemaakt. Enkele hiervan zijn terug te vinden op de pagina recepten.
Dieetpreparaten
Dieetpreparaten zijn verkrijgbaar in vloeibare poedervorm. Ze worden vaak voorgeschreven bij een specifiek ziektebeeld.
Sondevoeding
Sondevoeding wordt over het algemeen toegediend via een sonde. Deze wordt via de neus ingebracht tot in de maag of tot in de darm. Ook kan deze via een speciale sonde die, rechtstreeks in de maag is ingebracht (PEG) worden toegediend. Sondevoeding zit verpakt in packs of (plastic) flessen.
Voor het toedienen van sondevoeding zijn verschillende hulpmiddelen en materialen nodig. Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Wordt er wel of geen toedieningspomp gebruikt? Wat is de toegangsweg? Welke sonde is er gekozen? De diëtist of arts bepaalt in overleg met jou welke sondevoeding het beste aansluit op jouw voedingsbehoeften.
- Sondevoeding toedienen via een spuit
De sondevoeding krijg je in meerdere porties per dag met een speciale spuit (50/60 ml) via de sonde toegediend. Of er eventueel koppelstukjes nodig zijn om de sonde en de spuit goed op elkaar te laten aansluiten, hangt af van de gebruikte sonde. Veel sondes en toedieningsmaterialen hebben nu een EnFit uiteinde. Zo kun je spuit en sonde makkelijk koppelen en zijn er geen extra koppelstukjes nodig. - Sondevoeding toedienen via een voedingspomp
Bij een voedingspomp heeft de diëtist of arts een keuze uit verschillende soorten pompen. Gebruiksgemak en welke voeding je gaat gebruiken bepalen uiteindelijk welke pomp er gekozen wordt. Alle pompen hebben een eigen toedieningssysteem.
Handige instructievideo’s
Voor het eerst drink- en sondevoeding gebruiken is niet voor iedereen eenvoudig. Om je te helpen staan op ons kenniscentrum verschillende instructievideo’s. Deze filmpjes tonen veelvoorkomende basishandelingen die stap voor stap uitleggen hoe medische voeding optimaal gebruikt kan worden.
Verder kunnen wij ondersteuning bieden door onze gespecialiseerde verpleegkundigen en klantenservice. Bij vragen of problemen rondom je drink- en sondevoeding of vragen over de voedingspomp en bijhorende materialen, MediReva helpt je graag! De klantenservice is op werkdagen telefonisch bereikbaar en onze gespecialiseerde verpleegkundigen geven graag (op afspraak) uitleg over de werking van de pomp, bijgeleverde materialen en onze werkwijze. Zowel in het ziekenhuis als in de thuissituatie.