Darmproblemen

Je darmen zijn een erg belangrijk onderdeel van je lichaam. Ze zorgen dat je voeding wordt omgezet in voedingsstoffen en onttrekken vocht, zodat jij het kan gebruiken om bijvoorbeeld bloed aan te maken, te zweten of te tranen.

Helaas zijn er ook veel mensen die last hebben van hun darmen. Dit kan te maken hebben met glutenintolerantie of lactoseintolerantie. Of er is sprake van een chronische ziekte of ontsteking. Het gevolg: kramp, winderigheid, diarree of bloedingen. Heb je hier regelmatig last van? Dan is het belangrijk dat je direct onderzoek laat doen. Laat je je darmproblemen onderzoeken? Dan kan het zijn dat je een darmspoeling nodig hebt.

Darmspoelen bij darmproblematiek: onderzoek

Met darmproblemen ga je in eerste instantie naar je huisarts. Die zal je doorverwijzen naar het ziekenhuis als je de problemen niet eenvoudig kunt verhelpen.

In het ziekenhuis zijn er verschillende onderzoeken mogelijk. Voor die onderzoeken is het belangrijk dat je darmen zo schoon mogelijk zijn. Daarom wordt je soms gevraagd om je darmen te spoelen. Het darmspoelen wordt bij darmproblematiek meestal gecombineerd met een aanpassing in je dieet en het innemen van laxerende middelen. Je krijgt instructies bij het darmspoelen van een incontinentieverpleegkundige of stomaverpleegkundige.

Voorbeelden van onderzoek waarbij een darmspoeling nodig kan zijn:

  • Endoscopie;
  • Colonoscopie;
  • Sigmoïdoscopie.

Darmspoelen voor een darmoperatie

Heb je een operatie nodig om je darmproblemen te verhelpen? Dan kan het zijn dat je van tevoren je darmen moet spoelen. Dit is vooral belangrijk als je een endeldarmoperatie krijgt. Darmspoelen is een manier om de darmen zo schoon mogelijk te krijgen. Daarmee verminder je de kans op infecties na je operatie.

Darmspoelen bij darmproblematiek: toedienen medicijnen

Bij een darmontsteking of andere darmproblemen is het soms nodig om medicijnen in de darm te brengen. Dat gebeurt via zetpillen, maar ook via een darmspoeling. Je spoelt je darmen met een speciale vloeistof met medicijnen erin. Bijvoorbeeld ontstekingsremmers. De vloeistof kan bij een darmspoeling tot in de dikke darm doordringen en het probleem bij de bron aanpakken.

Meer weten over darmspoeling en darmproblematiek?

MediReva is er voor je. Onze medisch specialisten staan klaar om je vragen te beantwoorden. Wij helpen al meer dan 40 jaar mensen met darmproblemen.