1: Je flauw voelen

Bij het darmspoelen activeer je de darmen. Er stroomt bloed uit de rest van je lichaam naar je buik en dat voel je. Darmspoelen kan daardoor ook wel vermoeiend zijn. Zeker mensen met een lage bloeddruk kunnen zich tijdens het spoelen flauw voelen. Gebeurt dit bij jou? Stop dan direct met spoelen en ga pas verder als je je weer goed voelt. Het kan helpen om het water minder snel in je darmen te laten lopen.

2: Water verliezen

Tijdens het darmspoelen moet de conus of katheter de anus of stoma afsluiten. Er mag geen water weglopen. Dit is een van de belangrijke aandachtspunten bij darmspoelen. Loopt er toch water naar buiten? Dan zijn dit de meestvoorkomende oorzaken:

  • Het water wordt te snel in de darm gepompt;
  • De conus zit niet goed in de anus;
  • De ballonkatheter heeft niet de juiste maat;
  • De ballon van de ballonkatheter is defect;
  • De ballon van de ballonkatheter is onvoldoende opgeblazen;
  • De conus of katheter zit niet goed vast aan de slang naar de waterzak.

 

Lijken je pompsnelheid en je systeem helemaal in orde? Raadpleeg dan je arts.

3: Buikpijn

Van darmspoelen kan je buikpijn krijgen. Buikpijn is een van de klachten bij het darmspoelen die het meest voorkomt. Voor een groot deel is dat te wijten aan de hoeveelheid water en de watertemperatuur.

Te koud, te warm of te veel water veroorzaakt een stressreactie. Je krijgt buikkramp, buikpijn of een opgeblazen gevoel. Neem bij buikpijn altijd contact op met je arts. Mogelijk moet je de darmspoelroutine bijstellen, of is er iets anders aan de hand, waardoor darmspoelen niet verstandig is.

4: Scheurtjes in de huid rond de anus

Wanneer je de katheter of conus te ruw inbrengt kan de huid rond de anus scheuren. Dit kan een pijnlijk of branderig gevoel geven. Ook vind je mogelijk bloed op de conus of de katheter. Stop met darmspoelen en raadpleeg je arts.

5: Darmperforatie

Deze complicatie komt bij darmspoelen heel zelden voor. Het inbrengen van de katheter of conus veroorzaakt een gaatje in de wand van de endeldarm. Het is belangrijk dat je geen weerstand voelt bij het inbrengen van de conus of de katheter. Krijg je pijn of heb je last van bloedingen? Stop dan direct met darmspoelen en laat je onderzoeken.

Bijwerkingen en darmspoeling

Bijwerkingen van darmspoelen kunnen zijn:

  • Misselijkheid;
  • Buikpijn;
  • Darmkrampen;
  • Een opgeblazen gevoel;
  • Koorts.

 

De meeste bijwerkingen bij het darmspoelen treden op in het begin. Jij en je darmen moeten wennen aan het spoelen. De juiste hoeveelheid water vinden en de temperatuur goed krijgen vraagt om wat doorzettingsvermogen. Blijf je lange tijd bijwerkingen houden? Dan is er mogelijk meer aan de hand. Aarzel niet om dan hulp in te schakelen.

Heb je zelf last van complicaties bij het darmspoelen?

MediReva is er voor je. We helpen al meer dan 40 jaar mensen met darmproblemen. Onze medisch specialisten staan voor je klaar. Zij beantwoorden graag je vragen over bijwerkingen van darmspoelen.