Darmspoeling onderzoek

Een onderzoek naar darmspoeling start meestal met een bezoek aan de huisarts. Je hebt bijvoorbeeld last van buikpijn, winderigheid of je kunt al  lang niet naar de wc. Bij beginnende darmklachten zal je huisarts – als het nodig is – je eerst doorverwijzen naar het ziekenhuis. Een specialist in het ziekenhuis voert vervolgens enkele onderzoeken uit, om zo een diagnose te kunnen stellen.

Darmspoeling: de behandeling

Darmspoelen is een behandeling van je darmklachten. Met water stimuleer je je darmen, zodat ze zichzelf legen. Je raakt je ontlasting samen met het water kwijt.

Als blijkt dat je moet darmspoelen, word je meestal doorgestuurd naar een stoma- of continentieverpleegkundige. Deze adviseert een spoelsysteem dat het beste bij jouw medische situatie past. Ga dus nooit op eigen initiatief darmspoelen! Het gaat namelijk om een medische noodzaak. Het is belangrijk dat je een specialist raadpleegt en er een medische verklaring voorhanden is.

Wanneer je gaat darmspoelen kom je verschillende partijen tegen. Je hebt contact met het ziekenhuis voor het onderzoek naar darmspoeling. Daarna bestel je hulpmiddelen bij de medisch speciaalzaak, krijg je instructies van de fabrikant en eventueel heb je hulp van de thuiszorg. Zoveel verschillende partijen kunnen verwarrend zijn. Daarom hebben we hieronder opgeschreven wie wat doet.

Darmspoeling onderzoek: wie doet wat?

Ziekenhuis

Een medisch specialist in het ziekenhuis bepaalt via onderzoek of een darmspoeling nodig is. Dit bepaalt de specialist aan de hand van je klachten. De voorschrijver in het ziekenhuis bepaalt welk spoelsysteem het beste past bij jouw situatie en met hoeveel water je mag spoelen. Daarna kan de specialist in het ziekenhuis je doorverwijzen naar een medisch speciaalzaak, zoals MediReva voor levering van medische hulpmiddelen.

Medisch speciaalzaken

Bij een medisch speciaalzaak – zoals MediReva – bestel je alle benodigde darmspoelmaterialen. Wij leveren darmspoelmaterialen als we een aanvraag machtiging ontvangen van je specialist. Medisch speciaalzaken hebben vaak verpleegkundigen in dienst die je advies kunnen geven. Als MediReva je begeleidt bij het darmspoelen, dan nemen we eerst contact met je op om je situatie te bespreken. Wij kunnen je telefonisch extra uitleg geven of plannen een afspraak bij je thuis. We bespreken dan de bestelwijze, evenals de vergoeding van de hulpmiddelen door de zorgverzekeraar en de werking van de spoelmaterialen. Als je wilt, dan kun je daarna zelf proberen te spoelen. Een verpleegkundige kan uitleg geven en bijsturen, maar de handelingen dien je zelf te verrichten.

Thuiszorg

Als je begeleid wordt door de thuiszorg stuurt MediReva de medische hulpmiddelen naar je huisadres. De thuiszorg legt uit hoe alles werkt en kan je helpen en begeleiden bij het spoelen.

Fabrikant

De fabrikant levert de producten aan de medisch speciaalzaak. In Nederland zijn er verschillende fabrikanten met een breed assortiment aan darmspoelmiddelen. Zo is er altijd wel materiaal dat bij jouw situatie past. Er zijn ook fabrikanten die je kunnen begeleiden bij het spoelen, zowel telefonisch als bij je thuis. Dat doen ze via support- of ondersteuningsprogramma’s. Voor meer informatie kun je contact opnemen met je verpleegkundige in het ziekenhuis of een verpleegkundige van MediReva.

Heb je vragen bij een darmspoeling, onderzoek of een behandeling?

MediReva is er voor je. We helpen al meer dan 40 jaar mensen met darmproblemen. Onze medisch specialisten staan voor je klaar. Zij beantwoorden graag je vragen over een onderzoek met darmspoeling.