Reizen met een katheter: bereid je goed voor

Reizen met retentie kan spannend zijn. Niet ieder land heeft dezelfde hulpmiddelen of katheters, als ze al beschikbaar zijn. Misschien reis je wel naar een afgelegen plek zonder ziekenhuis. Ook langer op pad gaan in eigen land kan stressvol zijn. Waar je ook heen gaat: een goede voorbereiding scheelt je veel zorgen.

Tip 1: Vraag een medische verklaring aan

Vraag om een medische verklaring bij je verpleegkundige of arts. Laat deze dan ook in andere talen vertalen. Deze verklaring is er vooral om aan te tonen dat je soms wat extra voorzieningen nodig hebt.

Tip 2: Vliegen? Licht je luchtvaartmaatschappij in

Als je gaat vliegen, geef dan tijdig aan bij de luchtvaartmaatschappij dat je opvangmateriaal nodig hebt en dus meer bagageruimte. Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden de mogelijkheid om extra handbagage mee te nemen als je medische achtergrond daar om vraagt. Informeer bij je luchtvaartmaatschappij naar de mogelijkheden.

Tip 3: Neem voldoende materialen mee en verdeel deze

Als je de deur uitgaat, neem dan voldoende materiaal mee. Ga je een weekend weg of een weekje op vakantie? Neem liever te veel opvangmateriaal mee dan te weinig. In het vakantieland is niet altijd het materiaal voorhanden dat je nu gebruikt. Ook de kwaliteit van de beschikbare materialen kan verschillen van land tot land.

Tip 4: Verdeel je materiaal over koffers en tassen

Verdeel materiaal over meerdere koffers/tassen. Stop eventueel ook wat in tassen van je medereizigers. Zo voorkom je dat je opeens zonder komt te zitten.

Tip 5: Neem blaasspoeling mee als handbagage

Blaasspoeling mee? Geef dit aan bij de luchtvaartmaatschappij. Deze mag in het laadruim niet bevriezen. Neem deze mee als handbagage (maximaal 100 ml).

Tip 6: Zorg voor een goede hygiëne

Hygiëne is heel belangrijk als je de deur uitgaat. Neem vochtige doekjes of desinfecterende handgel mee. Zo kun je makkelijk je handen schoonmaken voordat je gaat katheteriseren.

Tip 7: Vermijd kraanwater in het buitenland

Gebruik flessenwater voor je katheter en om te drinken.

Tip 8: Gebruik een katheter met geïntegreerde urinezak

Ben je op pad, maar zijn er geen schone toiletten in de buurt? Gebruik dan een katheter met geïntegreerde urinezak.

Tip 9: Vergeet niet te drinken

Onderweg is de kans groter dat je vergeet om te drinken. Je bent immers met andere dingen bezig. Probeer toch voldoende water te drinken. Zeker in een warm land is het van belang. Zet desnoods een alarm op je horloge of mobiel. Zorg dat je minimaal anderhalve liter per dag tot je neemt.

Meer weten over reizen met een katheter?

MediReva helpt al meer dan 40 jaar mensen met retentie of een katheter. Heb jij na het bekijken van deze pagina nog vragen over reizen met een katheter? Bel onze medisch specialisten. Ze vertellen je graag meer!